2012-02-29 13:00
Åsa Sommarström


AIK anklagas för att ha värvat pojke

Alla klubbar med lag i Sanktan har lovat att inte värva barn under 15 år. Nu har det hänt ändå, menar Spårvägen som just tappat en P00-spelare.
En AIK-tränare åkte till pojkens skola i Skarpnäck och gav AIK-kläder till honom.

– Vi har varit med om värvningar förr, men inte på det här sättet och med en klubb från andra sidan stan. Att de uppvaktade vår spelare på skoltid är riktigt lågt, säger Jonas Bergström, huvudtränare i Spårvägens P00-lag.

Han ser trött ut när vi träffar honom vid Spårvägens klubbhus på Skarpnäcks sportfält. De senaste dagarna har varit turbulenta.

– I och med att deras tränare kom till skolan blev det väldigt oroligt hos oss. Killarna i laget hade många frågor. Vi fick lägga fokus på att prata om det som hänt i stället för att träna.

Allt började för ett par veckor sedan. Spårvägenspelaren, som då precis hade fyllt 12 år, provtränade med AIK på tisdagen. På onsdagen kom en tränare från AIK:s akademi till pojkens skola och gav honom AIK-kläder.

– Vi skulle aldrig försöka hindra en spelare att gå till en annan klubb om vi trodde att det var bra för honom. Men det bör finnas en inre drivkraft hos spelaren. Här är det AIK som har tagit initiativet, vad de än säger i efterhand. Och de har inte ens pratat med oss om spelaren innan. Det är skrämmande, säger Jonas Bergström.

Han bedyrar att han inte reagerar för att Spårvägen tappar en duktig spelare. I stället är det utvecklingen inom Stockholmsfotbollen i stort som oroar honom.

– Varför får Stockholm inte fram fler elitspelare? Varför slutar många så tidigt? Det skulle behövas mer lugn, mindre stress. Att AIK gör så här tyder ju på panik. Och det skapar en snedvriden bild hos killarna – att det är jackan som styr om du blir en bra spelare eller inte.

I förra veckan träffades representanter för AIK och Spårvägen för att diskutera vad som hänt. Jonas Bergström är nöjd med mötet.

– De lyssnade i alla fall. Och vi kunde berätta lite om spelaren, sådant som är bra för dem att veta. Jag tycker fortfarande att det är onödigt att han ska sitta på tunnelbanan från Skarpnäck till Solna fem gånger i veckan, men jag tror ändå att det kan gå bra för honom. Jag hoppas det.

Enligt Leif Karlsson, AIK:s sportchef för juniorer och ungdomar, var det spelarens föräldrar som först tog kontakt med AIK.

Varför åkte en tränare till pojkens skola med AIK-kläder?

– Vi ser helst att alla våra spelare bär klubbens profilkläder.

Men de brukar väl inte få dem levererade på skoltid?

– Nej, det får vi se över. Men vi ser detta som en helt juste övergång och vi hoppas att Spårvägen också gör det. Vi vill ha en bra relation till alla klubbar efter en övergång.

Spårvägen hoppas på en god dialog med AIK i framtiden. Men när det gäller spelaren i P00-laget ser man det som en värvning och har kontaktat Stockholms fotbollsförbund.

Förbundet ska ”titta på” fallet, förklarar kanslichefen Ulf Henriksson. Trots certifikatet som AIK har skrivit under riskerar klubben dock ingen påföljd, utöver på sin höjd en tillsägelse.

Det finns inga sanktioner att ta till mot de klubbar som bryter sitt löfte till förbundet.

– Det gör certifikatet lite tandlöst, konstaterar Jonas Bergström.

Tomas Stark

 

  FAKTA

Värvningsregler

• Inför årets säsong i Sankt Erikscupen har Stockholms fotbollförbund infört nya regler i syfte att minska resultathets och utslagning.
• Alla föreningar som vill delta i Sanktan måste skriva under ett föreningscertifikat där de bland annat förbinder sig att alla spelare regelbundet under säsongen ska få spela från start, och att inte värva någon spelare under 15 år.

2012-02-29 13:00