Kategoriarkiv: stockholm-kungsholmen

207358.jpg

Förgyll långhelgen med mat, fest och stand up

Matfestival, gatufest, stand up-show och dagsfester. Ta vara på långhelgen med ett gäng kul aktiviteter både dag och kväll.

Matfest, 2-6 juni: Redan i dag klockan 11.00 drog den årliga mat- och dryckesfestivalen Smaka på Stockholm i gång i Kungsträdgården. Festivalen som i år blir 25 år gammal gästas bland annat av Mathias Dahlgren, Frida Ronge (läs vår intervju med henne från i våras här) och Tommy Myllymäki. Njut av mat från några landets främsta kockar på Pop-Up Krogen, andra krogar och food trucks, var med och laga mat i cook-alonger med mera.

Plats: Kungsträdgården. Öppettider: Klockan 11.00-23.00 alla dagar utom 6/6 då festivalen stänger 22.00.

Dagsfest på Kåken VOL.2, 4 juni: På lördag är det dags igen. Kåken bjuder för andra gången i år in till en dagsfest i sommarens tecken. I musikväg bjuds det på deep house/house, hiphop, trap, RnB, Soul och Afrobeats. Dessutom dyker en hemlig gäst upp vid 16-snåret. Tips: Dyk upp i tid. På årets första dagsfest ringlade kön långt utanför krogen redan vid öppning. Så här såg det ut på insidan.

Plats: Regeringsgatan 66. Tid: Klockan 14.00-18.00.

Gatufest på Södermannagatan, 4 juni: Egentligen vill vi helst hålla det här för oss själva, men eftersom det är vår uppgift att agera guide till Stockholms nöjesliv är det vår skyldighet att dela med oss. På lördag bjuder nordafrikanska Habibi bar och café, som fyller fyra år, in till festmaraton mitt i gatan. Det blir sol, dryck, dj:s och dessutom framträder artister som Mapei, Jaqe, Stor med flera varje heltimme. Pepp!

Plats: Södermannagatan. Tid: Klockan 14.00-01.00.

Stand up-show på Cirkus, 4 juni: På lördag kommer komikern Trevor Noah, som sedan i höstas även verkar som programledare för det amerikanska tv-programmet The Daily Show, till Stockholm. Med sin komedistil, där observationshumor och medvetna smockor mot rasistiska stereotyper blandas, har Noah erövrat Sydafrika men även sålt ut shower i Storbritannien och blivit hyllad av komiker som Eddie Izzard, Jerry Seinfeld och Dave Chappelle. Nu intar han scenen på Cirkus.

Plats: Cirkus på Djurgården. Tid: Klockan 19.30.

Dagsfest på Musikaliska, 5 juni: För dig som inte fått nog av festligheter styr även Musikaliska Gård dagsfest under konceptet Pheeling på söndag. Dj-set med pop, dansant hiphop/soul, Rnb och soulful house med live-element i form av slagverk och en hemlig gäst står på programmet. Festen hålls i samarbete med CUBE, en av Europas största agenturer inom både mode, livsstil och musik, och den svenska soulartisten Stephen Simmonds. Tips: glöm inte osa.

Plats: Musikaliska gård. Tid: Klockan 13.00-19.00.

205889.jpg

”Jag tänker mig att skivan spelas på stadshotellet i Pite”

Ingen låt är längre än fyra minuter. Varje låt är skriven för att vara en hit och 10 år efter att hela världen visslade på Young Folks är Peter Bjorn & John tillbaka med en skiva som andas Abba och Piteå stadshotell.

Efter fyra år i studion är skivan Breaking Point här.

Nu vill bandet slå igenom igen. Har det gått förut kan det gå ingen och strategin ser noga utmejslad ut. För om bandets förra skiva, Gimme Some, var en punkinfluerad rockplatta där de drack massa öl i studion för att få rätt känsla har trion den här gången satt på sig snickarkläderna för att disciplinerat mejsla fram raka powerpoplåtar i Björn och Bennys anda.

– Varje låt är skriven som en hit och vi har redan spelat delar av skivan live. Då märker vi att publiken gillar det nya direkt, säger Björn.

Borta är de intensiva punkdängorna och de längre experimentella låtarna. Nu är det rak välputsad pop med discoflörtar som ska funka på radion eller på dansgolvet.

John fyller i:

– Jag tänker mig att skivan spelas på stadshotellet i Piteå. Någon dansar till musiken men någon sitter i baren och gråter till samma låt.

Plattan Breaking Point släpps 10 juni. Men redan på fredag spelar trion på Nobelberget. Till hjälp på scen har man för första gången tagit in fler musiker än sig själva. Jennie Abrahamsson kör samplers och Klas Björlund spelar keyboard.

Dessutom har de även specialsydda scenkläder.

– Work wear from the power pop factory, snart på ett Dressman nära dig, säger John och garvar, sen fortsätter han:

– Men det är lite den känslan. Vi har verkligen snickrat ihop de här låtarna från grunden. Tidigare har vi kanske skrivit låtar för att passa en viss idé. Nu är det låten som sätter agendan.

Och trots att skivan producerats av en massa hotshots från musikvärlden låter skivan ändå väldigt mycket som svensk pop.

– Vi upptäckte att vi är lika bra producenter själva och även om vi tagit massor av hjälp utifrån så är soundet vårt.

Se Peter Bjorn & John spela live. Tid: Torsdag 20.00. Plats: Nobelberget, Sickla.

205910.jpg

Så skapades krogimperiet Dovas

Fyra krogar, två familjer och ett namn. Det här är historien om krogimperiet Dovas och om hur skylten till sist plockades ner.

– Hade det skötts rätt hade Dovas kunnat vara lika stort som O’Learys nu.

Ahmet Özdemir har båda armbågarna på bordet och lutar sig framåt. Han ler, men ögonen är allvarliga.

Han sitter i hörnet bredvid baren på Dovas på Sankt Eriksgatan, en institution i Stockholms innerstad. Alla har väl varit där och har någon story från en blöt kväll på krogen nedanför Fridhemsplan.

Samtidigt är Ahmet och hans bror Cemo Özdemir som driver stället måna om att Dovas inte är dräggigt. Att man tar bra hand om stämningen på stället är något de återkommer till hela tiden.

– För oss är Dovas ett ställe dit du kan komma och äta en bit mat och dricka en öl utan att det ska kosta skjortan. Men bara för att vi har billiga priser behöver inte servicen vara billig, säger Cemo.

Medelåldern på gästerna är hög; pensionsålder plus tio. Cemo känner alla.

– Inga jordnötter idag. Jag är för mätt. Bara en gammeldansk tack, säger stammisen Göran som nyss slagit sig ner i en av de brunröda sofforna längs med väggarna.

Cemo är strax tillbaka med beställningen. Han morsar på en annan man som just opererat njurarna.

– Det är ett helt gäng som brukar komma in och sitta och snacka hela eftermiddagen, säger han. De bor uppe på äldreboendet här, säger han och pekar med handen upp mot backen. Vi kallar dem för Fridhemsmaffian.

På eftermiddagen är det mest äldre personer här. Folk som bor ensamma och vill träffa någon att prata med. Någon som vill lyssna på vad de har att säga, säger Cemo som alltid försöker vara på jobbet dagtid just för den anledningens skull. På kvällarna fylls Dovas av studenter som vill dricka billig öl.

Beroende lite på vem man frågar kommer namnet Dovas kommer från en grekisk man, som hette just Dovas. Han drev pizzeria i lokalen på 70-talet. Greken sålde sin krog i början av 80-talet och ett tag hette stället Sammys.

1994 tog en man som heter Farouk Cakir och hans två bröder över. Först ville de döpa krogen till Alströmers. Familjen Alströmer, släktingar till 1700-talsmannen Jonas Alströmer, en av grundarna till Kungliga vetenskapsakademin, ville inte ha sitt goda namn befläckat av ölstänk från en krog.

Stället fick heta Dovas i stället. Stammisarna kallade ändå fortfarande stället så, efter den grekiske pizzabagaren.

Sen körde man på. Ett kort tag ägde bröderna även en Dovasrestaurang på Sveavägen.

När de sålde Dovas 2010 skulle bröderna Cakir dra sig tillbaka från krogsvängen. Åtminstone uppfattades det så av Cemo och Ahmet som med ett välkänt varumärke att stå på ville nå nya höjder. Strax efter att de tagit över på Kungsholmen öppnade Ahmet ytterligare en Dovas på Hornsgatan 84 . Målet var fem Dovaskrogar innan 2015.

Men någon annan hann före. Familjen Cakir gjorde comeback på scenen. De ägde fortfarande rättigheterna till namnet och 2012 öppnade familjen ett Dovas på Hantverkargatan.

– Luften gick ur oss då, säger Cemo. Vi hade förberett för en egen expansion och en utveckling mot ett finare Dovas.

Dovas på Hantverkargatan bommade dock igen lika snabbt som den öppnat. Att grannarna inte ville ha en så kallad sunkkrog på sin fina gata gjorde inte saken bättre. Men skam den som ger sig. Två nya Dovas i familjen Cakirs regi dök snart upp ändå. Den första på Ringvägen i Skanstull. Den andra hamnade på Hornsgatan 90.

– Vi har kämpat i den här branschen i över 35 år och har planer på ännu fler krogar, säger Farouk Cakir från andra sidan bardisken på Dovas Ringvägen, en krog han driver med sin son.

Lite senare träffar vi sonen, David Cakir. Han är mitt uppe i förberedelserna för en mitt på dagen-fest. Rapparna Frej Larsson och Joy M’bata ska spela på Gröna Lund lite senare. Dovas står för den officiella förfesten.

På helgerna är Dovas Ringävgen lite av en av en nattklubb också. Inget man förknippar med bröderna Özdemirs vision om en lugn pub.

– De vill sköta krogen på sitt sätt, vi på vårt. Men vi tror att upplevelsen på vårt Dovas skiljer sig mycket från hur det känns hos dem. Bättre eller sämre får gästerna bestämma. Men om Dovas var bättre organiserat som franchise hade vi kunnat vara mycket större nu. Titta på exempelvis Lion Bar, Hirschenkeller eller Retro, de har liknande koncept och har vuxit mycket snabbare än oss. Nu måste vi tänka om helt, säger Ahmet.

Han har redan gått från ord till handling. Det senaste året har han byggt om sin krog till en klassisk ölkällare som serverar tjusigare öl tillsammans med den vanliga Grängesbergsbiran. Förra veckan plockade han dessutom ner Dovasskylten. Snart heter stället D-pub Klosterkeller stället.

Nya loggan består av en nunna som svingar en bägare. Och det är nog trots allt därför folk går till Dovas var den än ligger, eller vem som råkar äga den – för att dricka en billig bärs.

203775.jpg

Fullspäckad lönehelg

Queerklubb, klubböppning i Gamla Riksarkivet och en mat- och dryckesfestival som bjuder in till gratiskonsert. Helgen är fullspäckad av nöjen.

Ikväll är det queerklubb på Södra teatern och Dj:n Petter Wallenberg (missa inte vår intervju med honom här) lovar att spela den svartaste, gladaste och mest äkta housemusiken hela kvällen.

Dessutom blir det lip sync karaoke.

– Det är som vanlig karaoke fast utan den jobbiga falska sången, som ingen ändå vill höra. Men vem som helst kan komma och önska en låt man kan mima till, säger Petter Wallenberg till Mitt i Stockholm.

För den som hellre drar till Riddarholmen i regnet öppnar Celezte, klubben som gjorde debut förra sommaren, för säsongen i Gamla Riksarkivets lokaler på Riddarholmen på fredagen.

Dj:ar på öppningskvällen gör bland annat Kablam, Abudi Alsaleh, Kakan Hermansson, Tommie X & Jimmy-Ray och Solo Show. Klockan 22 i kväll slås dörrarna upp.

I helgen kommer även mat- och dryckesfestivalen Brooklyn Brewery Mash till Stockholm för tredje året. Här medverkar flera Stockholmsbaserade smakkonnässörer, kockar och ölbryggerier såväl som musiker och konstnärer.

Som en del av festivalen bjuds det under lördagen, från klockan 11, in till folkfesten Neighborhood Immersion vid Mariatorget. För en hundralapp kan besökarna utforska lokal mat och dryck när de tar del av erbjudanden från ett tjugotal barer, butiker och caféer i krokarna.

En höjdpunkt utöver smakupplevelserna är gratiskonserten som går av stapeln på Debaser Medis på lördagskvällen. Blandannat kommer artisterna Jonas Lundqvist, Maria Andersson, som nyligen släppte sitt första soloalbum, och norska Highasakite att stå på scen. Evenemanget drar i gång klockan 19.

204118.jpg

Gatufestsuccé tillbaka på Kungsholmen

I helgen har det återigen blivit dags att väcka Fridhemsgatan till liv med livemusik, mat, marknad och barer. Och efter förra årets jätteintresse förlängs partyt till två dagar.

Det är den tredje upplagan av gatufesten Neighbourhood crush som Sixten & Frans grundare Anton Surtell och Axel Ohlson anordnar. Den här gången är även Simon Ramn Alenius, barchef och delägare sedan i somras, med och arrangerar.

Gatufesten som första året började som en spontan och rolig grej för att lyfta området växte snabbt till något större. Förra året kom nästan 8 000 personer dit under dagen.

- Det exploderade verkligen och vi blev lite överraskade av hur mycket folk som kom, säger Simon som var på plats som gäst det första året och som jobbade i cocktailbaren det andra.

I år har man därför inte bara valt att utöka själva festen till två dagar, för att undvika köerna som uppstod förra året när det bara fanns en stor bar för både mat och dryck har det också tillkommit fyra barer som enbart serverar dryck.

- Vi kände att vi verkligen vill bygga någonting för Kungsholmsborna, men också för Stockholmarna överlag nu när intresset växt sig större än här i kvarteret. Det är så pass unikt att du kan sväva runt fritt, dricka, äta och umgås på en öppen gata, det är lite som i Berlin eller Shoreditch i London, säger Anton Surtell.

Som förra året finns även en marknad för mat, grönsaker, chark, deli och blommor. Dessutom har barberar- och tatueringsstudion Stucklife flugit in barberare från London och så är baren Proviant med och brygger sin egen öl.

Under båda dagarna levereras livemusik, den här gången från artister knutna till hiphopkollektivet RMH såväl som en del osignade band.

Nu hänger det som vanligt bara på vädret.

- Vi är fruktansvärt väderberoende, men vi har bokat solen, säger Simon.

- Det har vi sagt varje år och det har funkat hittills, säger Anton och skrattar.

205264.jpg

Ny sajt för lägenheter som kanske är till salu

Bostadsmarknaden är för hetsig. Det tycker i alla fall Philip Marthinsen som lanserat sajten Nooks – en bostadssajt där du kan lägga upp en lägenhet som kanske är till salu.

Köpare och säljare får längre tid på sig att diskutera än i Hemnets rappa tempo är tanken.

– Ingen på bostadsmarknaden är riktigt nöjd. Visst säljs lägenheterna för höga priser men det är så stressigt och vi ville skapa en plats där både köpare och säljare kan få känna efter längre och utan mäklares värderingar eller inblandning i lugn och ro komma överrens, säger Philip Marthinsen.

Principen är enkel. Har du en lägenhet du vill sälja, eller en lägenhet du kan tänka dig sälja om rätt erbjudande presenteras kan du lägga upp ditt hem på sajten. Det finns inga allmänna visningar utan lägenheten visas bara efter överrenskommelse.

Det är väl risk att det blir många visningar om ett objekt är populärt?

– Det är helt upp till den som säljer hur många gånger som man visar lägenheten.

Sedan starten för två veckor sedan har antalet lägenheter fördubblats. Vid denna tidnings pressläggning har inga affärer gått i lås men Philip Marthinsen menar att det är på gång.

– Det får ta den tid det tar. Det här är ju ett väldigt nytt sätt att sälja bostäder på, säger Philip Marthinsen.

203196.jpg

Ta dig vatten över huvudet i sommar

Oavsett om du ska åka utomlands eller stanna kvar i stan i sommar finns en helt ny värld att upptäcka under ytan. Men först behöver du ett dykcertifikat.

– Jag hoppas ni inte är fryser så lätt, säger Jonas Holm och skrattar.

Solen skiner men luften är kylig och Vanadisbadets pool uppmäter bara 22 grader. Det må låta mycket men när en ska vara i vattnet i dryga 40 minuter är det inte det. Det vet dykinstruktören Jonas Holm, från Alpin dyksport, som tagit sig an uppgiften att träna bassängdyk med två relativt orutinerade reportrar denna morgon.

Jonas kånkar utrustning. En syrgaslåda är med om någon mot förmodan skulle drabbas av dykarsjuka.

– När du dyker stannar den kvävegas som bildas kvar i kroppen. Om du tar en Ramlösaflaska som du skakar och öppnar så exploderar gasen i vätskan och då bildas det bubblor. Precis så blir det i kroppen om du stiger för snabbt, och de bubblorna kan sätta sig i lederna så att man blir krum, det är därför det kallas ”the bends”, säger han.

I en pool med ett maxdjup på två meter är risken minimal, men den finns ändå. Det är just av sådana skäl som vi inte bara kan dyka i.

Först måste vi lära oss om hur utrustningen fungerar, hur kroppen påverkas när man dyker och hur man kommunicerar under vattnet. Bäst att lyssna noggrant, det kan faktiskt vara på liv och död. Därför måste vi också skriva på ett riskavtal och en ansvarsfriskrivning innan vi sätter igång.

Efter genomgången är det på med våtdräkt och dykutrustning som gäller. Vi kliver i vattnet. Det är kallt som fasen och dykutrustningen är ofantligt tung när vi står upp.

– Känslan av att andas under vatten är fruktansvärt cool första gången. För mig är det nästan som meditation, man blir så fokuserad på det man gör så fort man kommer under vattnet. Det är en skön känsla, säger Jonas.

När vi går ner under ytan blir jag snarare smärtsamt medveten om min egen andning. Andas med munnen, in och ut.

Andas ut genom näsan ska man bara göra för att få bort imma och tömma sin dykmask på vatten. Håll igen masken upptill, lätta lite nedtill och blås.

Vi övar på Jonas signal. Masken fylls med mer vatten.

Min kollega Johan, som enligt egen utsago har dykt en gång i Sri Lanka, verkar ha koll. Efter ett par försök har även jag fattat grejen.

Jag signalerar okej med tummen och pekfingret.

Vi går vidare och övar på att tömma regulatorn (prylen du andas med) på vatten. Vi tar ur den ur munnen, låter den fyllas med vatten samtidigt som vi blåser ut bubblor med munnen, sätter tillbaka den, placerar tungan mot munstycket och andas ut kraftigt.

Sedan ska vi tappa regulatorn och hitta den igen genom att luta oss åt höger och svepa med armen.

Johan gör det bra. Jag glömmer att luta mig.

Jag hittar den inte. Jag håller andan och försöker att inte få panik.

Samtidigt tänker jag på vad jag just lärt mig: håll inte andan. Vad du än gör håll aldrig andan.

Då stängs luft in i lungorna och eftersom trycket är högre desto djupare ner man befinner sig expanderar luften när man går upp. Det kan leda till lungbristning och i värsta fall dödsfall.

Kanske är det inte så stor risk i en bassäng men jag tar det på största allvar.

Några sekunder senare har Jonas fångat upp regulatorn åt mig och jag kan andas igen. Efter en stund börjar det nästan kännas naturligt att andas under vattnet.

Eldprovet är över.

Nu är det bara att njuta.

204515.jpg

Släpper sommarplåga till stöd för hbtq-rättigheter

Nöjesprofilen Daff Kjellström släpper nya låten Glitterpojke som ska hjälpa RFSL:s arbete med att stödja hbtq-personer i utsatta länder.

I november träffade Mitt i Stockholm Daff hemma i lägenheten på Kungsholmen. Vi snackade stil, klubbstockholm och fick lyssna på ett utkast av Glitterpojke. Nu har låten släppts.

- Glitterpojke kom till en dag när jag blev så trött på att folk kollade snett och pratade skit så fort man stack ut lite ur mängden. Alla människor ska ha rätt att vara som de är! Med låten vill jag rikta uppmärksamhet mot förtrycket av hbtq-personer. Till exempel är det i 76 av världens 200 länder förbjudet med homosexualitet och i åtta länder är det belagt med dödsstraff. Det känns extremt viktigt att göra något och skapa debatt i en fråga som samhället har glömt bort, säger Daff Kjellström i ett pressmeddelande.

Nu hoppas man på att Glitterpojke blir en riktig sommarplåga, för det mesta av intäkterna från all streaming av låten ska skänkas till RFSL:s arbete med att hjälpa hbtq-personer i utsatta länder.

Se videon till Glitterpojke här:

202304.jpg

Lång väg från nisse till nöjeschef

Freddie Jidlow är i ständig rörelse. Det har han varit i hela sitt liv.Snart drar han igång sommarens festligheter på F12-terrassen och mitt i kaoset är det på tågstationerna han hittar sitt lugn.

Det är en något trött Freddie Jidlow som möter oss vid Snickarbacken. I handen har han en burk kokosvatten.

–Det är den bästa bakisdrycken, säger han.

Sedan något år tillbaka bor han här i området, i närheten av biograf Zita, men de senaste två veckorna har han knappt hunnit vara hemma. Planeringen inför sommaren på F12-terrassen, där Freddie Jidlow är en av tre som ska sköta nöjesverksamheten, tar upp en stor del av hans vakna tid.

– Vi ska ändå planera 120 dagars fest. Det är lite logistik kring det, men det är jäkligt roligt, säger han när vi slagit oss ner inne på caféet Snickarbacken 7.

33-åriga Freddie Jidlows väg till rollen som nöjeschef började tidigt. Efter ett halvår på gymnasiet i Norrtälje, där Freddie växte upp, hoppade han av och började leta jobb.

– Jag var lite för rastlös för att sitta och plugga och hade världens bästa mamma som tillät mig att göra det mot att jag började jobba.

Freddie knackade dörr och frågade efter jobb, på Apoteket, på Intersport, på ICA och slutligen på Stadshotellet mitt i lunchruschen.

– Ägaren öppnade och bara garvade åt mig: ”Du är ju dum i huvudet. Men absolut, kom hit klockan 8 imorgon bitti så kör vi”. Så började jag jobba som köksnisse.

Då var han 15 år. Med tiden rörde han sig ut i restaurangen och från 18-årsdagen började han hoppa in i baren där mötena, kanske snarare än drinkblandandet, lockade. Något år senare drev han Stadshotellet. Sedan byggdes stället om till friskola, men då hade Freddie Jidlow redan dragit till Stockholm.

– Det var bara att börja om från noll. Jag trodde att jag var världens bästa bartender, men fick inte jobb någonstans. Jag ringde faktiskt till East, jag ville så jävla gärna ha ett jobb där, säger han.

– Jag hamnade hos världens finaste kvinna på bokningen. Hon peppade mig jättemycket och förklarade att jag måste jobba mig uppåt.

Det slutade med att Freddie fick heltidsjobb i baren på indieklubben Pondus i Gamla stan. Nu har han varit på de flesta ställena i Stockholm.

Hotellet, Nox, Spybar, East, Berns, Josefinas, Phoenix och F12 är bara några av dem.

– Det är det som är så härligt med den här branschen, det anses inte konstigt att byta jobb, det är snarare tvärtom. Man lär sig något nytt i varje bar, men det går fort att lära sig allt och då kommer viljan att dra vidare.

F12 var den sista baren han jobbade bakom innan han 2009 blev värvad till Berns och blev barchef på 2:35:1. Under sina fem år där jobbade han nära nöjesteamet som då bestod av bland andra nattklubbschefen Payman Dehdezi och nöjeschefen Martin Kling.

– Det var då jag verkligen fattade vad saker och ting har för påverkan. Det låter flummigt som fan, men hela den här feng shui-grejen, med om ett bord står rätt eller inte, är en av grejerna som är viktig för att göra det enkelt för dig som gäst att ha världens bästa kväll.

De senaste åren har Freddie Jidlow varit med och format koncept på Hornhuset, gått vidare till rollen som nöjeschef på Mr French och nu även blivit driftansvarig på F12-terrassen.

– Det är skönt att rensa paletten. När man jobbar kreativt med sådana här saker är det lätt att det blir snävt att köra samma grej så det passar mig rätt bra att göra flera grejer samtidigt, säger han.

Rastlösheten går igen i mycket i hans liv, allt från jobb till tatueringar och boende.

– Jag har inte en enda tatuering som är avslutad och jag började tatuera mig när jag var arton. Det är mycket roligare att starta igång saker än att förvalta dem.

Innan han flyttade till Jutas Backe huserade han bland annat i Årsta, på Skånegatan och vid Odenplan. Stressen för att binda upp sig med bolån är större än stressen över att inte ha någonstans att bo ibland.

– Det blir så definitivt då. Men det här läget är perfekt. Jag gillar att bo i stan för att saker är lättillgängliga. Även om jag gillar att laga mat är jag dålig på att göra det.

Ett par, tre gånger i månaden käkar han middag på Surfers, en krog med mat inspirerad av Sichuanprovinsen i Kina, som öppnade på Regeringsgatan för ett par år sedan. Det är ytterligare ett ställe där han verkar vara tjenis med alla.

– Det är väl den enda nackdelen med att bo här. Jag har tvättstuga i ett annat hus så då måste jag kliva ut på Birger Jarlsgatan och då träffar man alltid på någon man känner. Samtidigt som jag älskar att ha människor runtomkring mig vill jag ibland bara ha fem minuter för mig själv. Orden tar liksom slut, speciellt när man jobbat hårt, säger Freddie Jidlow.

Kanske är det därför nöjesprofilen älskar tågstationer där folk är i rörelse.

– Det är bara kaos där, man existerar inte och folk bryr sig inte. Det är skönt.

204171.jpg

Några guldkorn i veckan

Helgen må vara över men hela veckan är full av nöjen. Uteserveringsöppningar, konserter och loppisar – här är fem av veckans guldkorn.

1. Spelning: På onsdag har det återigen blivit dags för kulturprojektet The Green Door Project som lanserades i Stockholm för första gången förra året. Den här gången hålls evenemanget på Trädgården. Spelar gör Chicago-rapparen Adamn Killa, RMH-profilen Leslie Tay, dj/producenterna Yung Gud och Harald Björk samt artisterna Iman och Nadia Tehran. Utöver det bjuds besökarna på en musikalisk och visuell helhetsupplevelse gemensamt skapad av skivbolaget Bossmusik och konstnären Eva Beierheimer. När: Onsdag, 18 maj, kl 17-01. Adress: Hammarby Slussväg 2

(Psst… På grund av stor efterfrågan så släpps ett fåtal extrabiljetter till evenemanget imorgon, tisdag 17 maj kl 12.00. Knip en här. )

2. Inflyttningsfest: För den som mot förmodan missat det går startskottet för 120 dagars fest på F12-terrassen med en inflyttningsfest på torsdag. Kvällen kommer att bjuda på ett showcase av sommarens alla återkommande klubbar samt ett par specialinbjudna liveakter. Därefter fortsätter firandet hela helgen. När: Torsdag, 19 maj, kl 21-05. Adress: Fredsgatan 12

3. Uteserveringsöppning: Förra sommaren öppnade restaurang Clou, med en ambition om att bjuda på högkvalitiativ mat och unika aw-koncept med såväl livemusik och dj:s, mitt i city. På torsdag öppnar de upp en uteservering med säsongsanpassad meny inför sommaren. När: Torsdag, 19 maj. Adress: Västra Järnvägsgatan 11

4. 1kmloppis i Birkastan: För femte året hålls 1kmloppis på Karlbergsvägen mellan Norra Stationsgatan till Torsgatan. Här är alla som bor i Birkastan (gällande postnummer hittar du här) välkomna att sälja. Ta bara med dig ett poststämplat kuvert med din adress samt legitimation och plocka med dig prylarna ner på Karlbergsvägen. Du som inte bor i Birkastan kan ju alltid fynda istället. När: Söndag, 22 maj, kl 11-15. Adress: Karlbergsvägen

5. Modeloppis: På söndag har det blivit dags för vårens upplaga av Make it lasts modeloppis på Musikaliskas gård. Fynda designerplagg, accessoarer och inredning från 30 modepersoners egna garderober för ett gott syfte. Delar av intäkterna går nämligen till integrationsappen Welcome app som gör det lättare för nyanlända och locals att mötas. Utöver allt Make it last-märkt kommer även flera svenska modemärken att sälja plagg för vrakpriser. När: Söndag, 22 maj, kl 12-16. Adress: Nybrokajen 11/Blasieholmstorg 10

203771.jpg

Jakten på stans godaste taco

Just när vi trodde att vi nått peak taco öppnar både Gröna Lund och Clarion i Skanstull varsin ny taqueria. Vi bestämde oss för att ta reda på hur gott Stockholmstacon smakar våren 2016.

Nio mexikanska munsbitar betygsatta. Klicka på varje taco och läs. Foto: Sara Flodin

Tacos är som människor. En del är stora, andra små. De kan vara kladdiga, torra, roliga och tråkiga – och de blir bara fler.

Mitt i Stockholm smörjde in sig i solkräm, fyllde plånboken och drog ut på en tacoresa som tog oss runt hela stan.

Vi började på Calexico’s i Hornstull och fick med oss en jätte som förvisso smakade bra men som vi hade behövt kniv och gaffel samt en tallrik för att hantera. Borta på Östgötagatan hade La Netas lite mindre dito fördelen att man själv kunde fylla på med det gröna. Men de mest hanterbara storlekarna hittade vi på Yuc! i Vasastan samt på El Taco trucks taqueria på Nybrogatan.

Där stannade vi till ett tag, pustade ut och växlade ett par ord med Nikola Adamovic, grundare av El Taco- truck, och som varit i taco-gamet länge.

– Åtminstone med svenska mått mätt, säger han och skrattar.

Han har serverat tacos sedan 2012 och även om han medger att han inte ätit på speciellt många av Stockholms mexikanska restauranger tycker han att fler borde lägga ribban lite högre.

– Men det är kul att den här sortens mat får mer och mer uppmärksamhet.

Och tacotrenden verkar inte avta. Nya ställen öppnar på löpande band. För bara någon månad sedan invigde stjärnkocken Jonas Dahlbom sin taqueria på Gröna Lund och i början av juni slår stjärnkocken och krogentreprenören Marcus Samuelsson upp portarna för sitt tacoställe Eatery Social i Clarion hotel på Ringvägen.

Edgardo Umeres, som är köksmästare på Eatery Social, berättar vad han tycker är viktigast när man bygger en taco. Och han börjar från botten.

– Det absolut viktigaste är den äkta majstortillan (se receptet på Eatery Socials vegetariska lyxtaco), sen kan man skapa många olika fyllningar och smakupplevelser. Min egen favorit innehåller chili, lime och tomat.

Det hemmagjorda brödet var detaljen som fällde det slutgiltiga avgörandet när tacoresan var över. För när juryn hade ätit klart, lossat på bältet och pustat ut på en parkbänk slutade -resan där den började, i Hornstull där Cantina Reals fiskvariant som fick högst betyg.

Resans fokus var på det nya och spännande. Men det finns en gammal trotjänare som vi för den sakens skull inte får glömma bort. För om El Taco trucks snart fyra år i branschen anses vara en i sammanhanget betydande tid finns det ett restaurangkoncept som varit med betydligt längre än så. Taco bar öppnade sin första restaurang redan 1983 och konceptet lever kvar än i dag.

– Vi märker ju av att fler äter mer tacos hos oss också. Vi öppnar flera nya restauranger varje år, de flesta i Stockholmsområdet, säger Taco bars vd, Lars Callebro.

Dessvärre var omdömet svalt från testpanelen. Tacon från 1980-talet behöver en rejäl uppdatering om den ska ha någon chans i den hårda konkurrens som råder för Stockholmstacon 2016.

203756.jpg

Eatery Socials vegetariska lyxtaco

Fixa din egen vegetariska lyxtaco från grunden. Här är ett recept för den ambitiöse, framtaget av Edgardo Umeres, köksmästare på Eatery Social, tacostället som snart öppnar i Skanstull.

I Clarion hotel öppnar snart det senaste i raden av tacoställen i Stockholm (kolla in vårt stora test av nio Stockholmstacos här). Men redan nu kan du laga en vegetarisk taco härifrån.

Tortilla på blå majs

Börja med tortillan.

1 kg torkad blå majs (”purple corn”, finns bland annat att köpa på väl­sorterade matbutiker.)

10 gram kalk

Gör så här:

Dag 1:

Låt majsen och kalket sjuda i cirka 45 min.

Ta bort majsen från ­värmen och låt den ligga i spadet över natten till dagen efter. Lägg en handduk över kastrullen.

Dag 2:

Skölj av majsen och mixa den till en massa, tillsätt lite vatten vid behov. Degen ska ha konsistensen av en fastare bröddeg. Processen kallas ”nixtamalisering” vilket innebär att man kokar majsen och ser till att skinnet ramlar av.

Vill man inte göra hela denna process så kan man köpa färdigt majsmjöl. Se då till att det är gjort på äkta majs och inget annat.

Fyllning:

Quinoa 100g

Jumbomajs 400g

Torkad chulpimajs 100g

Aji Amarillo kräm (gul chilikräm från Sydamerika) 2dl

Butternut squash 200g

Avocado 2st

Rödlök 2st

Koriander 100g

Tagetesört 100g

Vitlök 2 st

Lime 4 st

Vetemjöl 100g

Panko 200g

Ägg 3 st

Tomatillo (grön tomat) 4 st

Instruktioner:

Koka quinoan enligt instruktionerna.

Fritera chulpimajsen och salta den.

Koka jumbomajsen 10 min. Mixa den till en kräm och smaksätt med salt och peppar.

Skala squashen och skär den i 2 cm stora kuber. Rosta den i ugnen i ca 180 grader i ca 10-15 minuter.

Blanda aji amarillo i en blender tillsammans med tagetesörten, koriander, 1 st rödlök, vitlök och lime. Smaksätt med salt och peppar efter smak.

Skiva rödlöken i 4 stora skivor. Ta bort innanmätet och gör 16 ringar. Dubbelpanera dem.

Dela avokadon. Ta bort kärnan och klyfta den i 4 lika stora bitar. Dubbelpanera dem.

Fritera dem i olja tills de är gyllenbruna.

Tortilla inför servering:

Rulla degen till bollar på ca 30g.

Platta till dem mellan 2 tallrikar som du har plastat med plastfilm så de ej fastnar i porslinet.

Se till att du har en torr stekpanna som du värmt upp.

Bräck Tortillorna ca 2min per sida.

Uppläggning:

Lägg tortillan på en tallrik

Lägg ett ägg av quinoakrämen på ena sidan och på andra sidan ett ägg av majskrämen.

Sprid ut 4-5 bitar av squashen på tortillan.

Lägg ut 4 lökringar på tortillan.

Lägg därefter 2 friterade klyftor avokado.

Klicka några klickar av aji amarillo-krämen runt om.

Kolla in Tacopatrullens stora test av stans tacoutbud!

203449.jpg

Här är bästa kaféerna enligt White Guide

Peppad på en hallongrotta, matiga våfflor eller sprit till kakan.White Guide lanserar sin nya guide till Sveriges bästa kaféer 2016-2017.Här är listan över Stockholms bästa kakställen.

* A.B.Café, Hägersten

Albert & Jacks, Stockholm

Bageri Bulleboden, Stockholm

Bakverket, Stockholm

Café Blom, Stockholm

Blå Porten, Stockholm

Borgs Café & Brödbod, Stockholm

* Bread and Table, Stockholm

Brioche, Stockholm

Brot bageri & tapas pâtisserie, Liljeholmen

Brunkebergs bageri, Stockholm

By:fiket, Stockholm

Caffè Ugo espressobar, Stockholm

Chokladfabriken, Stockholm

Drop Coffee Roasters, Stockholm

Du Bon Pain – gott bröd, Solna

Enskedeparkens Bageri, Stockholm

Kafé Esaias, Stockholm

* Ett Bageri, Stockholm

Fabrique Stenugnsbageri, Stockholm

Flickorna Helin och Voltaire, Stockholm

Fotogra ska, Stockholm

Konditori Genuin, Stockholm

Gildas Rum, Stockholm

Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Stockholm

Grillska Huset, Stockholm

Gunnarsons Specialkonditori, Stockholm

Haga Tårtcompani och Bageri, Stockholm

il caffè, Stockholm

Johan & Nyströms Konceptbutik, Stockholm

K-märkt patisserie & bageri, Stockholm

Kaffe, Stockholm

Kaffeverket, Stockholm

Konditorn och Bagarn, Farsta

Cykelcafé Le Mond, Stockholm

Lidingö Bröd & Patisserie, Lidingö

Lindeberg Bageri och Konditori, Saltsjö-Boo

Lundbergs konditori, Stockholm

Långängens Gård, Lidingö

Löfbergs Stockholm, Stockholm

Magnus Johanssons Bageri & Konditori, Stockholm

Mellqvist Kaffebar, Stockholm

Kafé Monika Ahlberg, Thielska Galleriet, Stockholm

* Naked Cake, Nacka

Open café, Stockholm

Pascal, Stockholm

Petite France Bageri & Bistro, Stockholm

Bageri Petrus, Stockholm

Café Rival, Stockholm

Rosendals Trädgårdskafé, Stockholm

Café Saturnus, Stockholm

Kafé Sjöstugan, Solna

* Skroten Café & Skeppshandel, Stockholm

Snickarbacken, Stockholm

* Sophies Canelé, Stockholm

Sosta Espresso Bar, Stockholm

Spånga konditori, Spånga

STHLM RAW,, Stockholm

Sturekatten, Stockholm

Taverna Brillo, Stockholm

Café Tornhuset, Gustavsberg

Tous Les jours, Stockholm

* Tro, Hopp & Kaffe Skanstull, Stockholm

Tössebageriet, Stockholm

Under Kastanjen, Stockholm

Konditori Valand, Stockholm

Valhallabageriet, Stockholm

Vete-Katten, Stockholm

Viggbyholms Stationskafé, Täby

Wienercaféet, Stockholm

Winterviken Café, Stockholm

Zetas Trädgårdscafé, Segeltorp

Åsö Konditori & Bageri, Stockholm

* Älskade Traditioner, Stockholm

* nya kaféer in på listan över de bästa kaféerna.

203175.jpg

Nu öppnar stans utomhushäng

I dag är det säsongsinvigning för Terrassen på Grand Hôtel. I helgen och i nästa vecka öppnar ännu fler uteserveringar och sommarklubbar upp sina barer för säsongen. Här tipsar redaktionen om några favoriter.

1. Mälarpaviljongen: Redan i april öppnade denna klassiker nere vid promenadstråket på Norr mälarstrand. Magisk utsikt för härligt häng ljumma sommarkvällar. Adress: Norr Mälarstrand 64.

2. Sjöfartshotellet: Grym utsikt över Stockholms hamninlopp utan att vara supertrångt. Öppnar 11 maj. Adress: Katarinavägen 26.

3. Enzo’s takterrass: Festlig liten takterrass med vy över Hornstull såväl som intilliggande grannars privata balkonghäng. Öppnar 12 maj. Adress: Långholmsg. 15B.

4. Trädgården: Härlig sommarklubb med pingisbord, soffhäng och mycket mer. Öppnar 13 maj. Adress: Hammarby Slussväg 2.

5. Scandic Anglais Terrassbar: Från den lilla terrassen på hotellets sjunde våning blickar du ut över Östermalms takåsar, helst med ett glas bubbel i handen. Öppnar 13 maj. Adress: Humlegårdsgatan 23.

6. Taket, Slakthuset: Söder om söder, i industri­området vid Globen, öppnade Slaktis takbar upp i sommarhettan häromveckan. Solstolar, kolgrill och cava sätter tonen. Tips: I helgen den 13-14 maj bjuds det in till Rooftop Open Air, öppet klockan 16-03. Adress: Slakthuset, Slakthusgatan 6.

7. F12-terrassen: Den 19 maj invigs stans kanske ­hippaste trappa med utsikt över Rosenbad och Riddarholmen. Klubb varje dag, hela sommaren. Adress: Fredsgatan 12.

8. Musikaliska gård: Den 20 maj slår Musikaliskas sommarklubb upp portarna. Centralt läge intill Nybroviken, men knappast någon utsikt inifrån gården. I år satsar man på varierande food trucks som är på plats hela sommaren. Adress: Nybrokajen 11/Blasieholmstorg 10.

9. Urban Delis takterrass: Förra sommaren blev Urban Deli med takterrass, den 20 maj öppnar den för en ny säsong. Centralt och rymligt. Adress: Sveavägen 44.

202817.jpg

”Manisk mekanism driver oss kreativa”

Mitt i:s reporter Jill Eriksson om det kreativa folket. De som skapar.

En morgon när jag var kanske tio år gick jag ner till köket. Där hade far byggt ett tält i grön filt. Jag var tvungen att gå igenom det för att komma till skafferiet och frukostbrödet.

Man känner igen de kreativa människorna på att de ofta försvinner in i dimman, förlorade i något som fullständigt fängslar och upptar deras tid. Ögon som tittar, men som inte ser, för den kreatives ögon ser någonting annat än dens som står bredvid. Det finns liksom en manisk mekanism som håller struptag om den som i den oberoende åskådarens ögon betraktas som kreativ, förvirrad eller kanske galen.

Jag har vissa maniska drag. Likt min far försvinner jag ofta in i projekt. Alla avslutas inte. Alla ska inte avslutas. Många projekt måste liksom leva för evigt. Många saker måste testas, förstöras och förgöras innan de kan avfärdas som någonting som inte var för mig.

Och håret måste kunna få stå på galen ända.

I förra veckan träffade jag en man som heter Kaos, en känd graffitikonstnär med just håret på ända.

Och ibland är det som Astrid Lindgren skriver i en av sina böcker om Emil i Lönneberga: ”När två pojkar av samma skrot och korn möts, ja då tänds där liksom ett ljus i deras ögon”.

Jag är ingen pojke, men där tändes ett ljus.

Missa inte reportaget om den otyglade konsten längre in i tidningen.

201935.jpg

Kaos och Klive har gjort graffiti till sitt jobb

Graffitin är den okontrollerbara otyglade konstformen. Allting har sin början, men var verket har sitt slut är svårare att definiera. Carl Klive Winblad och Lars Kaos Hjertstedt har ägnat sitt liv åt graffitin och i dag är den också deras levebröd.

 

Det är t-shirt-väder i Snösätra industriområde när Carl Klive Winblad, 33, och Lars Kaos Hjertstedt, 45, sprejar konturer över det som tidigare varit målat på väggen i början av industriområdet.

De jobbar på en vägg till helgens stora graffitievent, Snösätra Hall of Fame Spring Remake. Doften av färg, vår och avgaser är påtaglig och vitsippor blommar i hagen intill.

Tre män dricker folkis vid vägkanten och en pappa som heter Dag drar sin barnvagn och sina färgburkar i riktning mot tunnelbanan. Han är föräldra­ledig och har ägnat förmiddagen åt att måla på baksidan av industriområdet. Nu ska han hem.

En extremt känd graffitikonstnär målar vilt på väggen. Men han är för hemlig för att vilja vara med på bild, eller för att säga någonting. Han har luva, handskar, solglasögon och så vidare. Han är graffitins ”Spökplumpen” och vi lämnar honom åt sitt skapande och fokuserar i stället på Kaos och Klive.

Klive kommer ursprungligen från Sollentuna och växte upp främst i Västerort. Där flyttade han runt en del med sina föräldrar och syskon. Mamma Karin André Barowiak som är konstnär skapade konst i vardagen.

– En gång när jag kom hem från skolan hade hon målat toaletten som ett pussel. Jag kommer bara ihåg att jag blev jävligt yr av att vara där inne, säger han.

En annan gång, när RFSU gjorde reklam för nam nam-kondomer med en knallgul banan mot magentafärgad bakgrund så tapetserades väggen hemma i hallen med dem.

– Mamma såg bara färg och form. Hon tyckte att de var fantastiska. Det tyckte jag också, men jag kan förstå vad mina kompisar såg.

Kaos mamma var också konstnärligt lagd. När han var liten brukade de måla tillsammans.

– Men jag blev så jävla trött på att vänta på att färgen skulle torka. Jag ville att det skulle gå snabbare, säger Kaos.

Intresset för det vilda, det svulstigt stora, snabba och otyglade, väcktes. Konsten som tog vägen vart som helst och som inte låstes inom ramar.

Klives syrras kille målade graffiti och så fort hon drog till skolan sprang Klive till hennes rum och snodde pojkvännens skisser.

Nu är basen en lokal på Hallvägen 5 i Slakthusområdet.

Det luktar korv i luften och jag vet inte om vetskapen om att det ligger stora djurdelar travade på hög eller hängda i stora krokar i lokalerna runtomkring, är svindlande eller äcklande.

Här ligger numera Graffiti Stockholm som Klive och Kaos startade tillsammans 2008.

Kaos har försvunnit igen. Han är borta för femtielfte gången och har gått för att köpa hamburgare.

– Det är lite roligt faktiskt för han var tidigare vegetarian, men sedan vi flyttade hit så ska han bara ha korv hela tiden, säger Klive.

Flytten hit gick för några få veckor sedan och nu har golven som bilats bort gjutits nya.

I ett av rummen ska Klives mamma Karin ägna sig åt glaskonst. Hon släpar och drar in stora flyttlådor. En långhårig kille borrar upp hyllor.

På väggarna hänger konsten som Klive och Kaos skapat var och en för sig på egen hand. Just dem kan ingen annan röra, ändra eller involveras i.

De stora graffitiverken, på väggar, murar eller andra ytor gör de däremot tillsammans. Där smälter de båda samman sina verk till ett enda som för betraktaren känns fulländat.

De trycker i sig varsin hamburgare i den enorma soffan som fått flytta in i lokalen.

På radion spelas Nordman.

Maria, Klives fru, jobbade på bank i 20 år, sedan började hon jobba medkillarna. I  dag anordnar de här företagsevents, aw:s och utställningar. Dessutom målar de båda graffitikonstnärerna så väl kontorslokaler som privata hem. Maria är navet som sköter ekonomin och lokalerna. Klive och Kaos är skaparna som utför arbetet.

Men allt är inte bara jobb.

– Om jag bara skulle jobba så skulle jag tappa kärleken till måleriet, säger Klive.

Därför målar de väggen i Snösätra industriområde.

Jag testar lite sprejfärg på väggen som nyligen målats över efter att spelföretaget King haft företagsevent här. Det rinner och ser för jävligt ut, men det är kul. Eller det är svårt, men liksom befriande.

Min skapelse är en blå-röd blandning mellan fantomen och en ondskefull smurf med diamanttand.

Klive och Kaos börjar spreja på väggen som nyss rollats över med vit färg av Maria. De liksom tappar kontakten med verkligheten. Det blir svårt att sluta.

Målningen växer fram.

På radion sjunger Charlotte Perrelli Tusen och en natt.

Till sist måste Kaos bryta för att åka till förskolan och hämta barnen.

201401.jpg

Varje låt väcker ett minne

Sandra Eriksson: ”Mitt 18-åriga jag är för första gången på festival”.

Det är söndag morgon. Min vän och jag dricker kaffe och lyssnar på Melissa Horn. ”Jag älskar hennes musik” utbrister hon. Men vissa låtar tål hon inte längre, de påminner för mycket om ett en gång krossat hjärta.

Jag promenerar hem och kryper ner i sängen med datorn, öppnar Spotify, skrollar längst ner. Jag börjar från början, går igenom lista efter lista.

Kristian Anttilas Smutser tar mig tillbaka till Arvikafestivalen. Mitt 18-åriga jag är för första gången på festival. Vi dricker ljummen öl och studsar fram från campingen till festivalområdet skriksjungandes ”Det är mig de kallar Smutser”.

Drar på The Killers album Day & Age. Minns trängseln på bandets Hultsfredkonsert och hur jag först efteråt känner att mitt revben spruckit.

Sluter ögonen till Down med Jay Sean och hamnar på ett dansgolv någonstans i Asien. Jag är på backpackerresa efter studenten med mina tre tjejkompisar. En känsla av total frihet infinner sig.

Det är häftigt hur hjärnan fungerar. Hur musik kan väcka minnen och känslor till liv.

Har du några musikminnen du vill dela med dig av? Mejla mig! Spana även in min spellista med minneslåtar.

201288.jpg

Redaktionen tipsar: Tre helgtips på Kungsholmen

Konst-aw, nygammalt hotell visas upp och så odlingspremiär.

1. Konstfylld aw.

Avsluta arbetsveckan med after work på Art and design market. Häng runt bland konst- och designprylar mellan klockan 16 och 20. Marknaden har sedan öppet hela helgen. Plats: Scheelegatan 11

2. Nyrenoverat slår upp portarna.

På måndag slår det nya Clarion hotel Amaranten upp sina portar efter de omfattande renoveringarna som pågått en tid. Bland annat öppnar det nya Tap Room i hotellet, där gäster kan njuta av cocktails på tapp. Renoveringar har också gjorts av rummen, lobbyn samt baren. Plats: Kungsholmsgatan 31. Öppnar klockan 15.

3. Värm upp gröna fingrarna

Passa på att samla ihop frön och idéer till vårens odling under helgen. På måndag inviger stadsdelsförvaltningen odlingslådor på fyra platser (Parktorget på Kungsklippan, Fredhällsparken, Sankt Göransparken och Tvärbaneparken på Stora Essingen), där alla får sätta ner sina grödor.

På måndag ordnar Stadsdelsförvaltningen odlingskickoff i Sankt Göransparken, där du kan ställa frågor och putta ner frön i jorden. Odlingslådorna står uppe till 31 augusti.

Plats: Odlingskickoff i Sankt Göransparken 2 maj klockan 14-15.

201155.jpg

Siktar mot stjärnorna

Har du någonsin ställt dig på scen med vetskapen om att du snart ska bli bedömd? Kanske hånad? Tänkte väl det. Redaktionen testade hur det är att sjunga framför en jury. Och inte vilken jury som helst.

 

Johan flummar runt, vankar och yrar, jag är konstant kissnödig och Sandra vill hela tiden spy.

Det är dags för Mitt i Stockholms karaoke-kväll och till den har vi bjudit in originaljuryn från TV4:s 90-tals-fenomen Sikta mot stjärnorna. Nu ska de döma igen. Den här gången är det vi som ska nagelfaras.

Bengt Palmers kommer först, sedan Ingela ”Pling” Forsman och till sist Lasse Anrell.

Det är dags för show.

Tre musikproffs och tre dårar som klätt ut sig i billiga peruker av nylon, förenas på puben Harry B James en tisdagskväll.

Utanför är himlen blå.

Jag dricker vatten, Sandra övar på toaletten och Johan vankar vidare.

Vid baren samlas några trogna nyfikna besökare med jordnötter och öl. Juryns ankommande har fått en och annan att höja på brynen och förväntningarna stiger.

Kamerorna riggas. Karaokekillarna testar ljud och jag tycker ohyggligt- synd om mig själv efter att en av karaoke-killarna konstaterat: ”Don’t know why? Nä, just den Norah Jones-låten har vi inte. ”Det är alltså låten som jag övat in.

Jag bryter ihop, biter ihop och byter låt.

För först ut är jag.

Låten, alltså What’s up med 4 Non Blondes, går alldeles för högt. Publiken är alldeles för liten för att kunna peppa ordentligt.

Jag ylar loss, rutorna i barfönstret tycks skallra och så är det dags för bedömning.

– Det här var det värsta jag har hört, det låter som något hämtat ur en förlossningssal på Södersjukhuset, skanderar Lasse Anrell med gnälliga ögon.

– Gubbe, tänker jag och förbannar förkylningar, allergier och allt annat som jag intalar mig förstörde mitt framträdande.

Sandra går på Rehab. Amy Winehouse-outfiten är riktigt övertygande, men händerna skakar och sången går liksom lite snabbare än vad takterna i låten slår.

– Jag tycker att du är modig, säger Ingela ”Pling” Forsman.

Det är hennes ord man vill höra.

De som inte är så hårda och inte så dömande. Bengt Palmers är också ganska schysst.

Men Lasse Anrell är ond. Precis som när det begav sig på 90-talet.

– Vår roll var så tydlig i Sikta mot stjärnorna, det var att vara jury, säger Lasse Anrell.

Och rollerna sinsemellan var också glasklara.

– Bengt skulle vara professorn, jag skulle sitta och vara blond och söt och Lasse var den elaka. Men vi tog det aldrig till ytterligheter, säger Pling.

Inte som de senaste årens mer argsinta uttalanden från jurymedlemmar i tv-sända talangjakter. En person som Sikta mot stjärnorna-juryn återkommer till är Simon Cowell från American idol.

– Han har blivit något av en ledstjärna i det här, säger Bengt Palmers.

– Men han är ohyggligt mycket grövre än vad jag var, säger Lasse Anrell.

Han nämner också Alexander Bard, den svenska motsvarigheten till Simon Cowell.

– Jag gillar inte tonläget. Tv är ett så starkt medium och det bidrar till ångest hos unga människor. Vi var precis lagom elaka, säger Lasse Anrell.

Och även om han själv var den elakaste i Sikta mot stjärnorna-juryn och under många år har arbetat med att skriva ganska elaka recensioner och krönikor, så har han också fått känna på hur det är att bli sågad och offentligt förödmjukad som barnboksförfattare.

– En av mina böcker jämfördes med en våldtäkt av Jane Magnusson i DN. Jag kan vartenda ord i recensionen.

Sist ut på Harry B James låga scen är Johan Thornton.

Han drar på sig tvärtjocka glasögon och en solkig linneskjorta. Introt till Björn Afzelius Tusen bitar drar igång och Johan är säker.

Alltså helt säker på att det inte är för sent för att bli upptäckt.

Han skorrar på rrrrren och tonerna sitter där de ska, men flamset inombords bubblar upp lite. Något som juryn direkt märker.

– Jag måste fråga, du är inte från Skåne, va? säger Pling.

Total tystnad. Johan är född i Lund.

– Du var lite för ironisk, Afzelius måste man ta på allvar, säger Lasse Anrell.

Han vet. Tillsammans med Lasse Holm framförde han Afzelius hitlåt Sång till friheten på Bengt Palmers bröllop för evigheter sedan.

För två år sedan firade Sikta mot stjärnorna 20 år. Programmet som startade 1994 blev snabbt en succé och bänkade stora delar av Sveriges befolkning i sofforna på fredagskvällarna.

–Det fanns ingen annan artist-underhållning av den typen då, säger Lasse Anrell.

–Tänk om vi hade varit lika elaka som Alexander Bard, med den unga publik och de deltagare som vi hade, -säger Ingela ”Pling” Forsman.

När vi nu ”leker” Sikta mot stjärnorna på Harry B James slår det mig hur sjukt obehagligt det måste ha varit att vara med på riktigt.

– Vi tycker att det är modigt av er journalister att göra det här, ni kommer att ha större förståelse för andra som står där och blir bedömda, säger Ingela ”Pling” Forsman direkt efter framträdandet.

Sant. Jag kommer aldrig mer att vara elak.

Den som själv vill ställa sig på scen och sjunga ut i Stockholm har många alternativ. Nästan varje dag i veckan arrangeras det någon form karaoke i stan, med allt i från livebandsmusik till hårdrockstema.

Många pubar anlitar kringresande arrangörer som kommer dit med utrustning och låtlistor, men på Harry B James har man sin egen utrustning.

Här är det bartendern Markus Hagberg och servitören Thomas Åsberg som kör karaoken. På söndagar, måndagar och tisdagar kommer publiken för att sjunga och då roddar de musiken och ljuset.

Vilken är den värsta karaoke-upplevelsen?

– Jag hatar Don’t Stop Believin’ med Journey. Varje kväll, alltså det är minst en gång varje kväll som den ska sjungas, säger Thomas Åsberg med en rysning.

För Markus Hagberg handlar det inte så mycket om låtarna utan mer om dem som inte respekterar utrustningen.

– Du vet, spiller öl på grejerna och vevar med mikrofonerna.

Jag vet. Jag har varit en av mikrofonvevarna.

Förlåt.

200417.jpg

Fira in våren med champagne

En eftermiddag strax före valborg och tre reportrar med sug efter alkoholfritt bubbel, mousserande och champagne. Skumpapatrullen begav sig till en krog på varje malm för att spana in dryckesutbudet, tilltuggen, stämningen och inte minst solmöjligheterna om nu vädret skärper sig.

Det är tidig eftermiddag när vi anländer till Folkbaren på Hornsgatan 72, Södermalm. Vi är ensamma gäster bortsett från ett par sena lunchgäster. Här finns det vi behöver, även om valmöjligheterna är begränsade.

Den cava som bjuds för 59 spänn är ett riktigt budgetkap. I champagneväg får det bli en Pierre Peters brut för 120 kronor glaset då deras vintagechampagne endast finns på flaska. Och så ett glas alkoholfri (0,5 procent) Billabong brut för 45 kr som har en tydlig persikoarom. På bartenderns rekommendation slår vi även till på en Japan-mix (25 kr) som tilltugg.

Den går bra med bubblet konstaterar vi när vi slagit oss ner i de bekväma sofforna på uteserveringen och tagit den första klunken. Solen värmer skönt här, men ljudet från bilar och stadspuls är lite för högt tycker två av tre patrullmedlemmar.

– Jag gillar att sitta mitt i stadskärnan, det är härligt, invänder den tredje.

Valet om att sitta inomhus finns ju också, den rymliga övervåningen passar bra för större sällskap. Atmosfären känns lyxig men avslappnad.

Inomhusdelen på restaurang Piren på Kungsholmen är färgglatt inredd, i grönt, rosa och blommigt, temat går igen på utomhusserveringen där vinden hittar in trots att den är inglasad. Tur att det finns filtar.

Här är dryckesalternativen knappast fler än på tidigare stopp. Det alkoholfria bubblet (0,5 procent) från spanska Freixinet (56 kr) är för sött, likså Proseccon (94 kr) som ändå ska vara extra torr. Deras Laurent Perrier Brut (för 130 kr) smakar i alla fall bra – champagnen levererar som vanligt. Som tilltugg blir det salt- och vinägerchips (25 kr). De serveras direkt i påsen, inte så lyxigt.

Men läget vid Hornsbergs strand är perfekt för den som vill undkomma stadspulsen. Det enda som stressar är möjligtvis de hurtiga joggarna som springer förbi.

Ingen guide till bubbelhäng är komplett utan ett besök på den klassiska Cadierbaren på Grand Hôtel i Vasastan. Färgerna i omgivningen är sobra och vi noterar hur vi automatiskt sänker rösterna när vi visas in till de stora mjuka sofforna, där ett gäng turister och några äldre damer och herrar njuter av afternoon-tea. Det är något stelt över stämningen.

Dryckesutbudet här är dock betydligt bredare än någon annanstans, men någon mousserande finns det faktiskt inte. Så det får bli champagne och rosé champagne (à 159 kr och 225 kr) från Pol Roger och alkoholfritt mousserande (55 kr) från Barrels and Drums. Drycken serveras välkyld och med tilltugg: chips, jordnötter och salta kex. För den hungriga finns även mixade snacks i form av gröna oliver, spanska oliver och minimozarella (för 175 kr).

Sedan årtionden tillbaka är såväl Cadierbaren som Verandan helt inglasade. Det är varmt, klagar en av patrullmedlemmarna som hamnat i direkt solljus utan några chanser till ljumma vindar. Den som vill sitta ute får vänta till den 11 maj då Terrassen öppnar för säsongen.

En kort promenad ner till Strandvägen och vi har anlänt till dagens sista stopp – Strandvägen 1 på Östermalm. Vi får ett bord på den inglasade uteserveringen med värmelampor och beställer ett glas Pilipponat Royal Réserve Brut (155 kr), cava (115) och slutligen en alkoholfri cocktail (85 kr) eftersom varken alkoholfritt mousserande, vitt vin eller jus de pômmes finns att tillgå för tillfället, enligt den ursäktande servitrisen.

– Jäkligt trist för den som är sugen på mousserande, säger patrullmedlemmen och sippar på sin hallonsmakande cocktail.

De salta mandlarna (45 kr) är en riktig hit, men de spanska oliverna (55 kr) smakar burkoliver i jämförelse med dem som serverades på Grand. Det känns inte lika lyxigt, men stämningen är härlig och det finns många förbipasserande att vila ögonen på för den som gillar att kolla på folk. Och trots att vi sitter mitt i smeten, precis som på Folkbaren, ger Nybroviken på andra sidan bilvägen ett visst lugn, konstaterar vi innan vi på stadiga steg promenerar hemåt.

198678.jpg

Kulturnattens ondaste: Fyra tatuerare, ett lår

Sex timmars intensiv smärta. Över åtta timmars kristen extas. Eller ett besök i hobbithålan, bland drakar och demoner.Kulturnatten på Kungsholmen är här.På lördag är det Stockholms kulturnatt. På Kungsholmen finns det åtta olika ställen att besöka under kvällen.

Det mest smärtsamma besöket borde vara Porky Royale, tatuerarstudion på Norra Agnegatan där fyra tatuerare tillsammans ska jobba på samma lår när de öppnar upp sin studio för en intresserad publik.

– Alla tatuerare har sin egen stil, men när man kör tillsammans så blir det något helt annat.

Man går liksom lite utanför sin ”comfort zone”, vilket är kul, säger tatueraren Porky Pete och tittar upp under glasögonen.

Och på tal om konfort. Personen som lägger sin under nålen i sex timmar måste vara gjord av rätt virke.

– Man får inte vika ner sig, men vi har hittat en kille som tål en hel del smärta och som är väldigt öppen för förslag. Vi vet ju inte ännu hur slutmotivet kommer att se ut säger Elina Ojakangas som också äger tatuerarstudion.

Totalt är det åtta ställen på Kungsholmen som håller öppet på kulturnatten. Bland annat kan du sjunga psalmer i åtta timmar i sträck, inget som redaktionen rekommenderar, med tanke på att du kan bli väldigt törstig. Men det sjungs en ny psalm var 90:e sekund så att besökare kan droppa in och ut ur Kungsholmens kyrka.

På Midgårda café på Norra Agnegatan (ett stenkast från tatuerarstudion) är det i stället Alvsång som står på menyn tillsammans med hembakad hobbitfika och annat relaterat till JRR Tolkiens verk.

För ännu mer sagor, drakar och dylikt håller spelhålan Dragons lair också öppet. Här föreläser bland annat Orvar Säfström (före detta programledare för Filmkrönikan) om arbetet med sin nya bok som handlar om de klassiska rollspelen några spelade av oss som barn; för vem minns inte Mutant, och Drakar och demoner.

197574.jpg

Cleo är överallt i vår

28-åriga rapparen Cleo har varit med och grundat både nätverket Femtastic och organisationen Fatta. Nu är hon aktuell i tv-serien Lyckliga gatan och i maj släpper hon sin första solo-EP. – Den är väldigt personlig, berättar hon när vi hälsar på hemma i Farsta.

I vardagsrummet har Cleo, eller Nathalie Missaoui som hon egentligen heter, sin musikhörna, med skrivbord, dator och mikrofon på stativ. Ovanför samsas LP-plattor med artister som Mariah Carey och Neneh Cherry med olika musikpriser, däribland kulturpriset Guldäpplet som Umeå Folkets Hus tilldelade henne 2010 och det senaste i raden, Årets Live från Manifestgalan i år.

Musiken har alltid varit en stor del av Cleos tillvaro. När hon var liten brukade hennes mamma ta med henne på musikaler, teaterföreställningar och dansföreställningar och när hon gick i lågstadiet började hon spela piano och gitarr.

Men det var i Umeå, dit familjen flyttade från en närliggande by, när Nathalie var 14 år som hennes intresse för hiphop väcktes.

– Det är bra att bo i Stockholm och få kontakter här, men för mitt skapandes skull och för min kreativitet trivs jag egentligen som bäst i Umeå. Jag är beroende av trygghet och känslan av att tillhöra ett sammanhang, säger Cleo som precis kommit tillbaka från en vecka i uppväxtorten.

Där har varje gathörn ett minne, en historia och där finns studion där hennes barndomskompisar i kollektivet Random Bastards hänger.

– Det var där jag lärde känna alla dem som jag umgås med och gör mycket musik med i dag. De rappade och var väldigt insnöade på det, medan jag var lite mer passiv i början och bara hängde med. Men de inkluderade och pushade mig, säger hon.

När Cleos musikaliska resa började var hon omgiven av killar. Det var först när hon träffade branschkollegan Syster Sol som hon började reflektera över hur det påverkat henne.

Sedan många år tillbaka jobbar hon för att fler tjejer och kvinnor inom hiphop och urban musik ska få möjlighet att synas och höras under seriösa förhållanden, bland annat genom nätverket Femtastic som hon var med och grundade 2010.

– Jag håller workshops som handlar om att inte låta sig styras av tankar och förväntningar från omgivningen och hur man gör det. Att få kasta sig in i musik och särskilt hiphop kan vara så starkt om man vågar hänge sig och lyssna på sina spontana jävla impulser. Det är så mycket man skiter i att göra för att man bär på så mycket rädslor.

De senaste åren har Nathalie Missaoui noterat att attityden till kvinnor i branschen har förändrats och framförallt att fler kvinnor vågar ta plats.

– Jag kan se att det vi gjort har betytt någonting. Att kalla sig feminist hade inte varit helt självklart för fem år sedan. I min krets är det mer självklart i dag och är man ett hiphop-crew idag i Sverige och inte jobbar med kvinnor är man en jävla nolla, det blir inte trovärdigt, säger hon.

Cleos åsikter har ofta speglats i hennes musik och även om hennes kommande solo-EP handlar mycket om relationer – till sin partner, vänner, familj och sig själv – kommer fansen att känna igen sig.

– Hela introt är ett enda mayhem av politik. Det känns viktigt för mig att klargöra det lite snabbt så att alla fattar vad de lyssnar på. Trots att jag snackar mycket om att jag är less på att alla bara ser mig som en feminist är det också det jag är, säger Nathalie Missaoui och fortsätter:

– Är det något jag känner starkt för och brinner starkt för är det kvinnors fucking jävla rätt till att ha det likadant som hälften av befolkningen på jorden och även om jag skriver en låt om någonting annat vill jag att man ska fatta att det är det jag bryr mig om, säger hon.

Samtidigt har det viktigaste under inspelningarna varit att lyckas förmedla känslor med sitt eget språk och uttryck och att på samma gång utforska soundet i dagens hiphop.

– Lika bra (Cleos nysläppta singel med Adam Tensta reds. anm.) säger ganska mycket om soundet som jag och producentduon Broke ‘N Tipsy har tillsammans. Det är väldigt basigt, mycket botten och starka trummor, men också något atmosfäriskt och elektroniskt kombinerat med mina historier.

Adam Tensta och rnb- och soulsångerskan Malena Uamba är de enda gästartisterna som dyker upp på Cleos första soloprojekt. Tidigare har hennes musikkarriär varit starkt förknippat med de många olika artistsamarbetena hon gjort.

– Jag har ju velat göra grejer med alla. Det har också varit en grej att komma över: är det en dålig sida hos mig att jag bara vill jobba med andra? Tycker jag inte om mig själv? Men så är det inte, det är det här jag gillar.

Trots det har hon på den kommande EP:n försökt att ge sig själv utrymme att göra helt egna låtar.

– Det är jag, själv, mina känslor, mina texter, mina berättelser. Den sista låten heter Vi har sagt allt, den är jag väldigt stolt över. Det är en väldigt personlig text som är väldigt nu i mitt liv, jag skulle bli ledsen om någon sa något dåligt om den så mycket bryr jag mig, säger Nathalie Missaoui.

197786.jpg

Ny tjänst hjälper riktigt lata parkhängare

Här kommer lösningen för sommarens allra slappaste parkhäng – hämtmat direkt till gräset.

Att restaurangappen Foodora levererar restaurangmat till kontoret eller direkt hem till dig är sedan gammalt. Nu, lagom till våren och sommaren, står det däremot klart att restaurangappen även börjar leverera mat även till utomhushänget.

Vare sig du befinner dig i parken eller på stranden kan du klicka in din location och hitta restauranger i närheten som går att beställa ifrån. Budet ser var du befinner dig, levererar maten dit och picknicken är fixad!

194932.jpg

Nytt after work-ställe på Kungsholmen

Hvg32 på Hantverkargatan går från kafé till aw-ställe med rätt att servera öl och vin.

Baren, i Masterpiece cafés gamla lokaler på Hantverkargatan, har drivits som ett kafé fram tills nu. Men siktet har alltid varit inställt på att bli en ny restaurang.

– Vi kommer att vara en lunchrestaurang och där en kan ha sitt sista affärsmöte för dagen och sedan gå över till aw. Vi vill att företag ska känna sig välkomna hit för att ha möten, säger Joel Helgersson, ansvarig på Hvg32.

Lokalen har plats för ungefär 30 personer och en specialitet som restaurangen ska ha är ölen, främst tjeckisk sådan, och även exklusiva italienska viner.

– Det ska inte vara billig, blaskig öl utan lite bättre. Sedan ska jag jobba för att få till andra svenska sorter, som är lite spännande, säger Joel Helgersson.

Maten utvecklas också. En specialitet har varit soppor men nu ska köket även servera charkbrickor. Gott och enkelt, som Joel Helgersson beskriver det. Målet är att stället ska ha öppet tisdag till lördag och vara en plats som ska kännas opretentiöst.

– Det ska vara ett andra vardagsrum. Man kan komma hit ensam och käka något litet. Det man beställer ska vara lagat med kärlek.

195423.jpg

De vill tvätta bort Sommars tonårsstämpel

För ett år sedan startade klubben Sommargården i Sommars lokaler på Kungsholmen. Nu satsar Lova Magnusson och John Astvik för att fler ska känna sig välkomna.– Vi vill inte vara en ungdomsgård.

De som bott i Stockholm under sen tonårsålder har med stor sannolikhet minst en gång besökt klubbarna intill Klara sjö.

Nu håller lokalerna på att göras om inför den nya säsongen som drar igång om några veckor.

John Astvik och Lova Magnusson tar emot vid klubben och ger oss en snabb rundtur i lokalen medan planerna för årets säsong berättas. John Astvik berättar att Sommargården kommer att ha tre olika dansgolv.

– En ska vara ett hiphop-golv med känsla av teater, på det andra blir det house.

Utomhus ska ett tredje dansgolv byggas, där indiemusik ska spelas.

Sommargården är ett av få ställen i Stockholm som har 18-årsgräns, och klientelet har tidigare dominerats av yngre festsugna. Nu vill de två arrangörerna ändra konceptet så att fler personer ska lockas dit.

– Det är ett moget koncept som vi vill ta fram. Vi vill inte vara en ungdomsgård, bara för att det är en 18-årsgräns, säger Lova Magnusson.

Förutom ett nytt dansgolv, uppdateras även barerna för att utbudet ska passa många.

– Man ska kunna ta en billig öl men även få en kvalitetsdrink, säger John Astvik.

Fler unga dj:s ska också spela på Sommargården. Under vintern och våren har de hållit i en dj-skola för ungdomar i åldern 18 till 20 år. Ungefär 45 ungdomar, en stor majoritet av dem tjejer, kommer i sommar få möjligheten att spela på Sommargården.

– Vi får in nya katter i branschen, säger John Astvik.

Trots ambitionen att locka en äldre publik verkar man ändå räkna med en del yngre besökare.

– Vi satsar på nya dj:s som är i den åldern som publiken är i, fortsätter Lova Magnusson.

Första gången de får möjlighet att spela inför en större publik, blir när Sommargården öppnar för våren i slutet av april.

214986.jpg

Få de senaste nyheterna

Mitt i Stockholm startar nyhetsbrev – anmäl dig här!

 

Kickstarta helgen med Mitt i Stockholms nyhetsbrev

* indicates required
194585.jpg

Den nya lyxen 
– att slippa välja

Hur ska vi orka vada genom all skit för att hitta det som säger oss något? Med hjälp av andra såklart. Här är tjänsterna som tar oss i handen och talar om vad vi ska läsa, se, äta och hur vi ska klä oss.

Det finns knappast någon som sitter hemma på kammaren och säger: Jag har inget att titta på, inget att lyssna 
på, inget att läsa. Spotify, Amazon och Netflix tar hand om det. För om det är något som saknas i våra liv så är det 
i alla fall inte kultur och underhållning.

Det menar i alla fall Steven Watson, grundare av Stack magazines, en affärsidé där Steven och hans medarbetare varje månad väljer ut ett magasin som de skickar ut till sina prenumeranter. En ny tidskrift varje gång. Senast damp mattidningen The Gourmand ner i brevlådan hos 3500 dittills ovetande entusiaster som betalat dyrt för att någon annan ska välja åt dem.

– Det finns så otroligt många tidningar att välja mellan, både i tryck och online. Men hur ska vi orka vada genom all skit för att hitta till det som säger oss något?

Steven säger att han och de han jobbar med försöker hitta titlar som är nördiga, fördjupande eller specialiserade, men samtidigt har ett brett tilltal.

– Jag brukar testa tidningar vi funderar på att skicka ut på min pappa. Om en man i övre medelåldern, som bor i en by i norra England, får ut något av tidningen känns det som att den kan tilltala fler.

Breaking bad eller House of cards? Vilka byxor passar till blusen? Fisk eller vegetariskt till middag?

Alla val vi tvingas göra varje dag tröttar ut hjärnan.

Psykologen Barry Schwartz har skrivit en bok i ämnet. I The Paradox of choice påstår han att ökad valfrihet delvis ligger bakom ökad psykisk ohälsa.

Åtminstone för dem som ständigt letar efter en bättre deal.

Jakten på maximalt fördelaktiga beslut i en värld där det finns så mycket att välja mellan leder i slutändan till större risk för depression, menar han.

En lösning kan vara att låta andra välja så mycket som möjligt. Stack magazines är knappast den enda som guidar oss i våra val, som tar oss i handen och pekar oss i ”rätt” riktning. Matkasseföretag kan fylla våra kylskåp och skickar med recept. Du kan prenumerera på smink, på skäggoljor eller på leksaker åt din hund. Musiktjänster ­tipsar oss gärna om vad vi ska lyssna på, detsamma gäller filmstreamingtjänsterna. Bokjättar är också ivriga att rekommendera nya titlar, baserat på vad vi köpt tidigare.

Skönt. Men också lite trist att jämt få sin egen smak bekräftad. De flesta kan nog instämma att även om Netflix dukar upp en dignande buffé av filmer kan du ändå känna dig sugen på något annat.

Tur då att det också finns tjänster som stryper valfriheten. Ett exempel är Mubi, en filmsajt som på fem år har fått sju miljoner medlemmar. Det enkla konceptet går ut på att Mubi väljer ut film åt sina kunder. En ny rulle dyker upp varje dag samtidigt som andra plockas bort. I utbudet finns aldrig fler än 30 filmer åt gången.

Det ska dock sägas att det inte handlar om den vanliga strömmen av filmer från USA. Snarare är det art-housefilmer som lätt kan sorteras under etiketten svårt.

Mat och musik i all ära men för många är kläderna det värsta valet; att gå ut och leta, byta om i en provhytt med torr luft och sen ändå inte hitta någon som känns fullständigt bra. Personal shoppers och underklädesprenumerationer är verkligen inget nytt, men nu har det börjat dyka upp betydligt mer avancerade tjänster, som i exemplet Stylivery på föregående sida.

Johanna Glans började prenumerera på klänningar från en butik på Södermalm förra året. Hon gick dit för att få plagg uppsydda efter hennes egna mått. Dealen är att du får ett nytt personligt plagg varje månad och att du måste köpa minst tre varje halvår. Nu säger hon att hon i princip aldrig utsätter sig för ångesten i vanliga klädbutiker längre. Möjligtvis bara för att köpa jeans.

– Att hitta kläder som sitter perfekt är som att leta efter en nål i en höstack. Men tack vare den expertis som finns här får man hjälp att hitta och utveckla sin stil, säger hon.

Att den personliga touchen går förlorad när du låter andra ta beslut är hon inte orolig för. Tvärtom.

– Deras kunnande smittar ju av sig på mig.

Redaktionen tipsar: Tre favoriter på Kungsholmen i helgen

Renässanssurrealism, metallkväll och sneakersfest.

1. Renässanssurrealism Konstnären Mattias Sammekull öppnar i morgon sin utställning på galleri Lorentzon. Han inspireras mycket av italienska och nordeuropeiska renässanskonstnärer och även 1900-talets surrealistiska popkultur.

Plats: Hantverkarg 38. Tid: Lördag kl 13.00–17.00.

2. Metallkväll Fyra band spelar 
i morgon lördag på Copperfields vid Fridhemsplan. Kvällen är releasefest för bandet Interments nya album Scent of the Buried.

Plats: S:t ­Eriksgatan 36. Tid: Lördag kl 22.00–03.00.

3. Sneakersfest Tatuerarna på Salong Betong håller releasefest för den tredje sneakern som de släpper tillsammans med Reebook, en remake på klassiska NPCII från 1985.

Plats: Musikaliska, Blasieholmen. Tid: Lördag från kl 19.00.