2016-03-17 11:06


Bombfabrik blir stans nya scen för fotografi

Stockholms nya centrum för fotografi öppnar i helgen. Men det är absolut inget nytt Fotografiska. De konstnärliga ambitionerna är högre än så, menar grundaren Estelle af Malmborg.

På fredag öppnar Mindepartementet på Skeppsholmen dörrarna. Den gamla vapenfabriken (här tillverkades högteknologiska sjöminor på 1800-talet) blir en ny plats för fotokonst i Stockholm.

Inspirationen har grundarna Estelle af Malmborg och Anna Eriksson hämtat från bland annat Le Bal i Paris, en mindre konstscen som precis som Mindepartementet vill vara en scen där foto och andra konstarter kan visas ihop på ett mer intimt sätt.

– Vi vill tänja på gränserna för vad som får plats under samma tak, säger Estelle af Malmborg.

Hon berättar också att de vill sänka trösklarna och nå ut till en publik som annars kanske inte hittar till en konsthall.

Och hur gör man det? Dels genom att det är gratis att gå in men också med olika samarbeten – allt från PRO till SFI, menar Estelle af Malmborg som nämner Kulturhuset som en annan förebild. Det är en av få platser i Stockolms kulturliv som faktiskt har en heterogen publik.

Däremot ser Estelle af Malmborg ser sig inte alls som en konkurrent till Fotografiska.

– Det kommer att vara uppbenbart när vi öppnar att vi är något helt annat. Vi visar inte kommersiellt foto på det viset, säger hon.

Premiärutställningen visar den 60 åriga spanjoren Alberto García-Alix. Fotografen har varit en av de centrala gestalterna på den spanska kulturscenen efter att diktatorn Franco dött. Hans råa porträtt har genom hela karriären alltid fotats i svartvitt. På Mindepartementet visar han nu utvalda verk från 70-talet och framåt.

Mindepartementet ligger på Slupskjulsvägen 26C. Utställningen med Alberto García-Alix hänger till och med 15 maj.