2015-06-06 18:53


Här är Söders nya museum

Från tobaksodling till kräftskivor.
Kolonilottens färgstarka historia på Söder finns nu att se på ett museum – mitt i den allt populärare Eriksdalslunden.

– Intresset för trädgård och odling har ökat. Det är som matlagning, plötsligt har det blivit poppis, ­säger Bengt Modigh på Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening.

Mitt i ett hav av lummiga syrenbersåer och fruktträd ligger den lilla röda stugan där det nya museet – Stockholms första och enda kolonilottsmuseum – är inhyst. Ett stenkast från Skanstull, men en helt annan värld av prunkande rabatter, gröna gräsmattor, blommande buskar och små grönsakstäppor.

Eriksdalslundens koloniträdgård har funnits i över ett sekel och här huserar över 140 kolonilottsägare.

– De flesta som bor på Södermalm tycker om att gå förbi och titta i våra trädgårdar som avkoppling. Förr i tiden var kolonilotten ett sätt att försörja sig på genom att till exempel odla potatis, men nu är det mest för att det är roligt, säger Bengt Modigh.

De senaste åren har intresset för trädgårdsodling exploderat, en egen odlingslott står högt upp på önskelistan för många stockholmare. Men kölistan är lång och väntetiden ligger på upp emot 15–20 år.

– Vi har 500 personer som väntar på sin tur, men bara några få trädgårdar blir lediga varje år. Och det ser likadant ut för alla koloniföreningar på Söder, alla har jättelånga köer, säger kolonisten Gunilla Holmgren, som är en av initiativtagarna till Kolonimuseum.

– Det är ett grönt och levande museum. Stugan stod tom och vi tänkte: varför inte bygga ett museum och visa områdets historia.

Inuti det sprillans nya museet som är inhyst i den gamla Tobaksladan kan besökarna följa områdets historiska utveckling, titta på tvättäkta tobaksplantor och se bilder på Greta Garbo. Som barn lekte hon ofta ute på familjens ­kolonilott.

Under en lång period från sekelskiftet ända in på 1960-talet odlades det tobak i de flesta trädgårdarna vid Eriksdal. Nuförtiden pågår en mer blygsam tobaks­odling, Gunilla visar på de pyttesmå fröna som ska bli till plantor.

– Men då fanns små odlingar lite överallt, mellan husen och i täppor och rabatter, berättar Gunilla Holmgren.

Tobaksindustrin var stor på Söder och av tobaksbladen tillverkades cigarrer och cigaretter på de två tobaksfabrikerna Orient på Åsögatan 44 och W:m Helgrens Tobaksfabrik på Götgatan 48.

Nu är tobakseran över och i dag är det blommor och grönsaker som dominerar i täpporna.

Kolonimuseum har öppet hela sommaren och Gunilla Holmberg hoppas att besökare ska förstå betydelsen av Eriksdalslunden som i  dag är en grön oas för många ­Söderbor:

– Hit kommer hundägare, turister, boende. Det är en viktig, grön lunga på Södermalm. I dessa tider när fokus ligger på att bygga nya bostäder på all ledig mark är det är viktigt att bevara området.


FAKTA

Greta Garbo lekte på familjelotten

• Namnet Eriksdal kommer från en gård som låg där Eriksdalsbadet ligger.

• Koloniträdgårdsområdet anlades år 1906 och är tillsammans med Barnängen Stockholms äldsta. Den är också innerstadens största med 141 stuglotter och två odlingslotter.

• Museet ligger ovanför lott 84 i Tobakshagen och berättar bland annat om södra Södermalms historia, tidiga kolonilottspionjärer och tobaksodlingen på Söder.

• I museet finns bilder på Greta Garbo, som ofta lekte på familjelotten.