2014-06-13 15:11


Härlig doft av kardemumma

GOSSIP
Skånegatan 71

Kök: Bengaliskt med mycket koriander och kardemumma.Miljö: Svart, rött och silver i en lugn, modern och snygg lokal.Pris: Alla varmrätter 160 kronor.

3

Gourmés betyg

3

Gourmands betyg
Betyg: 1. uselt 2. håller inte måttet 3. bra 4. mycket bra 5. högsta klass

Gossip på Skånegatan är det nyaste tillskottet till Söders indiska/bengaliska matscen. Krogen drivs av samma gäng som har Shanti på Katarina Bangata.

På Gossip ska det kännas som London och Brick Lane där en stor bangladeshisk population bor. Men maten på Gossip går enligt krögaren inte att hitta någon annanstans.

– Jo, jag tackar, säger Gourmand, som dessutom sett att priserna är mycket humana. Alla varmrätter kostar 160 kronor.

Som förrätt kan man välja starters för 70 kronor. Både fire chicken pakora och palak paneer pakora är okej, men inte mycket mer än så.

I så fall är det bättre att inleda med de mellanstora rätterna som i menyn kallas street food. Alla de rätterna kostar 120 kronor. Och här är smakerna roligare och mer unika.

Gourmé tar velpoori, en vegetarisk rätt med friterade blomkålskakor, färsk kokosnöt, potatis och en massa koriander.

– Fräscht och med riktigt mycket smak! Stans vegetarianer har mycket att hämta ur den här menyn, konstaterar han.

Gourmands roti kebab med grillat lammkött är också bra.

– Flottigt, fräscht, starkt och alldeles underbart, säger storätaren som nästan blir mätt på de två kebabrullarna.

Men innan Gourmand ens hinner blinka kommer lamm kchichury in. Lammgrytan är god, fräsch, ganska mild och något snäpp över en madras eller en vindalo på kvartersindiern. Men den lyfter inte till himmelriket.

– Lammet är mört och härligt, och det välkryddade riset är jättegott. Men rätten har inga supersmaker som gör att jag tappar hakan. Det är bara ”gott”, säger Gourmand och pustar ut efter rond två av jättemåltiden.

Gourmé sneglar på de många vegetariska varmrätterna, men beställer i stället grill chicken fillet.

Tre stora bitar av kyckling som liksom andra rätter på Gossip doftar härligt mycket av kardemumma och andra kryddor.

– Kycklingen är perfekt och chutneyn, raitan och korianderröran som kommer till alla rätter höjer upplevelsen jämfört med vanliga krogar i samma kategori, säger Gourmé innan han ber servitören om en doggy-bag på resterna av kycklingen eftersom han vill spara lite rum för dessert.

Men efter att ha satt i sig en stor förrätt och en ännu större varmrätt är efterätt egentligen det sista herrarna behöver.

Vilket egentligen bara är tur eftersom avslutningen är minst sagt medioker. Dessertalternativen är två och kostar 60 kronor: Morots- och ostbollar som är tre stora och kompakta järpar som egentligen inte smakar någonting alls.

Pistagekulfin är lite bättre, men smaker egentligen bara som en stor skål med iskall knäck.

– Efter en sån mastodontmåltid hade jag hellre käkat något lättare. Det känns inte som att efterrätterna är grejen här, säger Gourmé och lämnar två av tre morotsbollar orörda.

Nej, grejen är street food-delen av menyn, det är de överens om. Båda ser flera rätter som de hade velat prova där. Och därför sker återresan till Brick Lane… förlåt Sofo, och Gossip, säkert inom kort.