2015-11-14 12:22


HSB:s kooperativ en förebild

Biståndsorganisationen We effect kom i förra veckan tillsammans med representanter från tre olika världsdelar till ­Lidingö för att lära sig om hur man kan bygga hållbara bostäder.

De utsända från biståndsorganisationen letar efter inspiration för hur de kan bygga bostäder så att fattiga och utsatta människor ska få ett bättre liv. Så de åkte till HSB-medlemmarna i bostadsrättsföreningen Kantarellen 11 i Högsätra.

HSB är en del av We effect som skänker pengar till lokala bostadskooperativ runt om i världen där medlemmarna tillsammans bygger sina bostäder.

En kall novembereftermiddag gick de besökande, som kommer från länder i Latinamerika, Afrika och Asien runt i miljonprogramområdets lokaler och lärde sig hur just Kantarellen 11 fungerar.

– Jag gillar att det är medlemmarna som bestämmer och tillsammans äger husen och hur man satsar på hållbar energi med hjälp av bergvärme, säger Jessica Umamanos Soto från Filippinerna.

I ett bostadskooperativ som Jessica Umanos Soto hjälpt till att samordna har man tänkt till för att inte någon av medlemmarna ska särbehandlas och kanske kunna lägga ner extra tid på sin egen bostad; ingen får i förhand veta var de ska bo. När husen sedan är klara lottar man i stället ut nycklarna.

Men satsningen på huskooperativ är ostadig i många länder. Det gäller att få ihop tillräckligt med pengar så att kooperativet kan ta lån, någonting som är svårt när politikerna inte vill ge den sortens byggen en chans.

– Men när husen väl var färdiga, då låtsades politikerna att de stått bakom idén hela tiden. Det tar tid att ändra på hur makten tänker, men jag hoppas det kommer snart, säger Jessica Umanos Soto.