2016-03-10 15:36


Ikea-soffan i källaren – en potentiell dyrgrip

Sitter du på gamla Ikea-möbler hemma som du har tänkt göra dig av med? Dumpa dem inte på återvinningsstationen. Din Ikea-klassiker kan ha mer än bara ett nostalgiskt värde.

Intresset för gamla Ikea-möbler har smugit sig på de senaste fem åren och det märks på auktionssajterna.

– Går man längre tillbaka i våra -arkiv och tittar på prisbilden har det inte alls varit så intressant, säger Andreas -Siesing, värderare på Bukowskis.

Dels har det att göra med att allmänintresset för perioden som i  dag kallas retro/vintage är enormt. Eftersom Ikea till stor del möblerat det svenska folkhemmet är det naturligt att intresset för företagets produkter också växer, menar Andreas Siesing.

En annan orsak är att myten om Ikeas låga pris och sämre kvalitet håller på att spricka. Ikea-katalogerna hade något för alla plånböcker.

– Givetvis fanns det enkla produkter som salufördes som prisbilliga möbler- för ungdomen men det finns också en uppsjö modeller som kommer från kvalitetsfabrikörer runt om i Skandinavien, uppger Andreas Siesing.

Många etablerade svenska och danska möbeltillverkare har levererat möbler till Ikea. De flesta av dessa produkter har också klarat sig bra trots att de många gånger behandlats som de bruksvaror de är och inte fått stå i fred i finrummen.

Men har folk koll på att deras gamla Ikea-möbler kan vara värda något?

– Inte alls i tillräcklig utsträckning. Det är några få möbler som är rätt så kända, men det finns en enorm mängd som fortfarande i dag inte är kända av gemene man, säger Andreas Siesing som med anledning av det kom ut med boken Svenska möbler förra året, där han lyfter fram 700 modeller vars tillverkare vi tidigare inte har känt till.

Från början skrev Ikea inte ut upphovsmännen till möblerna, en policy- som byttes vid mitten av 1950-talet då de så smått började skriva ut form-givarna till en del modeller. Det var också då man på allvar började anställa -egna formgivare i  stället för att beställa- så kallade leverantörsmodeller.

– De modeller där det finns ett namn bakom är förstås mer intressanta i vår värld än de där man inte kan komma- längre i jakten på en upphovsman, säger Andreas Siesing som inte tror att intresset för gårdagens Ikeamöbler kommer att avta.