203771.jpg

Jakten på stans godaste taco

Just när vi trodde att vi nått peak taco öppnar både Gröna Lund och Clarion i Skanstull varsin ny taqueria. Vi bestämde oss för att ta reda på hur gott Stockholmstacon smakar våren 2016.

Nio mexikanska munsbitar betygsatta. Klicka på varje taco och läs. Foto: Sara Flodin

Tacos är som människor. En del är stora, andra små. De kan vara kladdiga, torra, roliga och tråkiga – och de blir bara fler.

Mitt i Stockholm smörjde in sig i solkräm, fyllde plånboken och drog ut på en tacoresa som tog oss runt hela stan.

Vi började på Calexico’s i Hornstull och fick med oss en jätte som förvisso smakade bra men som vi hade behövt kniv och gaffel samt en tallrik för att hantera. Borta på Östgötagatan hade La Netas lite mindre dito fördelen att man själv kunde fylla på med det gröna. Men de mest hanterbara storlekarna hittade vi på Yuc! i Vasastan samt på El Taco trucks taqueria på Nybrogatan.

Där stannade vi till ett tag, pustade ut och växlade ett par ord med Nikola Adamovic, grundare av El Taco- truck, och som varit i taco-gamet länge.

– Åtminstone med svenska mått mätt, säger han och skrattar.

Han har serverat tacos sedan 2012 och även om han medger att han inte ätit på speciellt många av Stockholms mexikanska restauranger tycker han att fler borde lägga ribban lite högre.

– Men det är kul att den här sortens mat får mer och mer uppmärksamhet.

Och tacotrenden verkar inte avta. Nya ställen öppnar på löpande band. För bara någon månad sedan invigde stjärnkocken Jonas Dahlbom sin taqueria på Gröna Lund och i början av juni slår stjärnkocken och krogentreprenören Marcus Samuelsson upp portarna för sitt tacoställe Eatery Social i Clarion hotel på Ringvägen.

Edgardo Umeres, som är köksmästare på Eatery Social, berättar vad han tycker är viktigast när man bygger en taco. Och han börjar från botten.

– Det absolut viktigaste är den äkta majstortillan (se receptet på Eatery Socials vegetariska lyxtaco), sen kan man skapa många olika fyllningar och smakupplevelser. Min egen favorit innehåller chili, lime och tomat.

Det hemmagjorda brödet var detaljen som fällde det slutgiltiga avgörandet när tacoresan var över. För när juryn hade ätit klart, lossat på bältet och pustat ut på en parkbänk slutade -resan där den började, i Hornstull där Cantina Reals fiskvariant som fick högst betyg.

Resans fokus var på det nya och spännande. Men det finns en gammal trotjänare som vi för den sakens skull inte får glömma bort. För om El Taco trucks snart fyra år i branschen anses vara en i sammanhanget betydande tid finns det ett restaurangkoncept som varit med betydligt längre än så. Taco bar öppnade sin första restaurang redan 1983 och konceptet lever kvar än i dag.

– Vi märker ju av att fler äter mer tacos hos oss också. Vi öppnar flera nya restauranger varje år, de flesta i Stockholmsområdet, säger Taco bars vd, Lars Callebro.

Dessvärre var omdömet svalt från testpanelen. Tacon från 1980-talet behöver en rejäl uppdatering om den ska ha någon chans i den hårda konkurrens som råder för Stockholmstacon 2016.