2015-11-10 15:11


Jan-Ove tackar för sig

På torsdag vill Jan-Ove Waldner se nästa svenska pingisgeneration hävda sig bland världsspelare i Eriksdalshallen. Själv sjunger det 50-åriga bollgeniet på sista versen i Spårvägen.

– Jag spelar den här säsongen men sen är det klart, säger han.

Utomhus faller löven men inne i SL-hallen, där Spårvägens BTK har sitt kansli, står ”det evigt gröna trädet” stadigt och nöter både backhand och forehand. 38 år har gått sedan Jan-Ove Waldner blott tolv år gammal debuterade i pingisligan 1977. Och än är karriären inte slut. Men snart.

– Jag ska spela den här säsongen men sen är det klart. Det är rätt så mycket annat jag håller på med. Jag reser ganska mycket, i Kina bland annat, med företag jag jobbar med så jag hinner inte med så mycket mer. Sen är jag inte speciellt sugen på att spela mer, det får räcka efter det här året, säger J-O som endast spelar hemmamatcher för Spårvägen den här säsongen.

Nyligen kom han hem från ett event i Taiwan där han spelade i ett uppvisningsjippo inför 3 000 fanatiska kineser. Det har gått några år sedan J-O briljerade i världstoppen, men i bordtennisens hemland Kina har man inte glömt bort den svenske legendaren.

– Det var ett jäkla bra drag. Jag skulle vara med på någon invigningsgrej där och spela lite.

Och många ville komma och se dig?

– Det är alltid mycket folk när man är i Kina, det bor ju några där borta, skojar J-O som fortfarande har rockstjärnestatus i landet.

– Bland de som är lite äldre, runt 30 och uppåt, så känner ju alla till en. Sen så har man synts en del på Youtube och hemsidor så många yngre börjar känna till en också.

På torsdag inleds SOC, Swedish Open Championship, i Eriksdalshallen. Nästan hela världseliten kommer att närvara vid turneringen. På damsidan finns världens samtliga topp tio-spelare med och bland herrarna saknas bara ett fåtal från världseliten.

J-O, som vann tävlingen 1983, menar att den har tappat i status även om startfältet ser vasst ut i år.

– Förr i tiden var det en av de största tävlingarna man kunde lira. Man kallade den till och med ”lilla VM”. Då var alla de bästa med. Sedan dess har det varierat.

Dagen innan huvudturneringen startar ställer Waldner upp med lite uppvisningsspel med Mikael ”Äpplet” Appelgren, en annan gammal världsstjärna och i dag lagledare i Spårvägen, i ett pressevenemang på Clarion Hotel vid Skanstull. I övrigt ska J-O bara luta sig tillbaka i Eriksdalshallen och se vad de svenska spelarna kan uträtta mot världstoppen.

Mest lovande är 18-årige Anton Källberg som J-O ser som ett riktigt framtidslöfte.

Kan han komma upp i din och ”Äpplets” nivå?

– Då får han nog jobba ett tag till, haha. Men han har ett väldigt bra spel och det ska bli kul att se hur det går för honom. Han blir farlig, har bra servar och är ganska lurig. Även kineserna tycker att han är bra så det måste ju 
betyda någonting.


FAKTA

Spelar uppvisningsmatch med ”Äpplet”

Namn: Jan-Ove Waldner.

Ålder: 50.

Bor: Johanneshov.

Klubb: Spårvägens BTK.

Smeknamn: ”J-O”. Kallas i Kina ”Det evigt gröna trädet”.

Meriter i urval: Ett OS-guld, ett OS-silver, sex VM-guld (fyra i lag), sju VM-silver (fyra i lag, ett i dubbel), fyra VM-brons (två i lag).

Aktuell: Närvarar vid SOC i Eriksdalshallen och spelar uppvisningsmatch med Mikael Appelgren på Clarion Hotel på Södermalm på onsdag.