2015-04-01 16:11


Mikrobryggaren som
 bara har lättöl i tanken

I ett garage brygger Robin Johnander sitt eget öl.
Söderort är fullt av mikrobryggerier men Robin är den enda som gör lättöl – i hela Sverige.

Till helgens påsklunch passar det bäst med lättöl. Åtminstone om man lyssnar på bryggaren Robin Johnander. Men så är han kanske något jävig – han har tillbringat de senaste tre åren med att brygga lättöl hemma i sitt ombyggda garage på Margaretavägen i Gamla Enskede.

– Jag gillar själv att dricka snaps till sillen. Och sköljer man ner med lättöl kanske man kan ta en snaps till och ändå fungera bra, säger han och ler.

Här på mammas gata, bokstavligt talat eftersom han flyttade in i sitt gamla barndomshem när han skaffade familj, brygger han 1 500 flaskor lättöl varje vecka.

När Lokaltidningen Mitt i tittar in står 500 liter och svalnar i en gammal mjölktank köpt på Blocket, för att så småningom jäsa och sedan tappas upp. Ute på villagatan står två pallar med flaskor och väntar och ibland får familjen hjälpa honom att tappa upp ölet som bland annat serveras på Mattias Dahlgrens stjärnkrog.

Robin sköter bryggeriet själv men runt knuten finns andra mikrobryggerier – kollegor, snarare än konkurrenter menar han. De ses, byter erfarenheter och lånar ­ingredienser av varandra.

Att det blev just lättöl handlar inte om att Robin Johnander är ute på en godtemplaruppdrag. Snarare om att göra något eget.

Hans bryggeri är den enda småskaliga producenten av lättöl i Sverige. Men också för att idén av att brygga öl kom under pappaledigheten. Då fanns det inte utrymme för att stå och smaka av starköl och samtidigt ta hand om sin dotter.

Efter att ha bryggt en omgång på spisen och sålt den på höstmarknaden i Enskede insåg Robin att det skulle fungera att göra i större skala. Nu, drygt tre år senare, har han tjänsteledigt från sitt lärarjobb för att kunna brygga på heltid.

Ölkulturen känns ju lite macho, uppfattas det som töntigt att brygga lättöl?

– Det är inte ovanligt att folk frågar mig om jag inte ska börja brygga riktigt öl snart. Men, det är ju det jag gör.


FAKTA

Flera bryggerier i söderort

• Pang Pang brewery i ­Hökarängen.

• Öde bryggeri i Bandhagen.

• Late night brewery i Enskede.

• Modernist brewery i Lilje­holmen.

• PKLK i Enskede (som nyss flyttat till Tyresö).