2015-11-12 06:15


Nya lägenheter
säljs slut direkt

Trycket på bostadsmarknaden i Danderyd är stort. Framförallt gäller det nybyggnationer, som går åt i rasande takt.

– Det är en bra marknad just nu, säger Peo Gren, arbetschef vid Åke Sundvall AB.

Vinkällare, gym, spa, pool, privat terrass och appstyrd elektricitet.

Numera letar bostadssökande inte bara rätt antal rum. Kravbilden har förändrats och för att uppfylla den krävs ofta nybyggda bostäder. Samtidigt har mäklarna bråda dagar, trycket är stort.

– Många har insett att det är en bra affär att köpa. Efterfrågan är så stor att vi inte hinner få hem projekt, säger Lisbeth Yttergren, säljare på HSB Bostad, som sålde bostäderna som just nu byggs på Klockargårdsvägen i centrala Danderyd.

Just nu pågår tre byggen av flerbostadshus i Danderyd. Trots att två av dessa står inflyttningsklara först 2017 finns bara nio av 112 lägenheter kvar till försäljning, samtliga i kvarteret Telefonen 1 vid Stockholmsvägen i Stocksund.

– Vi har nischat in oss i det exklusiva segmentet och därmed har vi haft en mer normal säljprocess jämfört med många andra som ligger lägre i pris, men intresset har varit och är väldigt stort. Försäljningen har gått enligt plan, säger Andreas Holmberg, vd hos byggherren Patriam.

Det finns såklart många fördelar med att köpa en nyproducerad bostad, men enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, finns en hel del annat att tänka på.

– När det kommer till nyproduktioner ser det ofta fantastiskt ut och då är det kanske lätt att glömma allt som kan hända runt omkring. Ofta får man vänta länge 
mellan köp och inflytt och mycket kan hända på bostadsmarknaden under den tiden. Mycket 
kan även hända på det privata planet och det ska man också ha 
i åtanke, säger hon.

Ingela Gabrielsson betonar också vikten att ha koll på föreningen och att de har realistiska kalkyler, om alla tillstånd finns och hur man gör om man ångrar sig och vill hoppa av.

– Man måste ha koll på vad man förlorar ifall man ångrar sig.


FAKTA

Kommandenyproduktioner

Mörby C: kvarteret Svärdet 27. 9 lägenheter. (radhus).

Enebyberg: kvarteret Palmen 26. 8 lägenheter (radhus).