2015-11-14 17:01
Sara Kroon


Rappar om en tuff uppväxt

Grimstabon Erik Lundin rappar om uppväxten 
i västerort. Texterna är pepprade med förortsslang.

– Jag rappar som man pratar här ute, säger han.

I fredags släppte 33-årige Grimstarapparen Erik Lundin, tidigare känd som Eboi, sin debut EP ”Suedi”. Den har redan fått lysande recensioner och lovord och många musikskribenter beskriver Erik Lundin som den politiskt viktigaste rapparen just nu.

Förra veckan var han gäst i SVT:s nyhetsmorgon där svensk hiphophistoria skrevs då han framförde en tio minuter lång rap a capella. I raplåten får han med hela sin historia och programledaren blev rörd till tårar av låten, där han beskriver det allt råare klimatet i samhället.

– Det var stort. Rappen är den mest politiska musikgenren vi har. Det är asfett att vi äntligen får ta plats i finrummen, säger han.

Trots att det är hans solodebut är han ingen nykomling utan har varit med på den svenska hiphop-scenen i över tio år. Han ingår i hiphop-kollektivet Respect My Hustle, med bland andra Adam Tensta och Silvana Imam.

Erik Lundins fullständiga namn är Ibrahima Erik Lundin Banda. Tidigare använde han mest sitt förnamn Ibrahima eller Eboi, som han också har som artistnamn. När han nu rappar på svenska så är han Erik Lundin.

– Jag använde mig av Erik Lundin när jag jobbade som säljare. Alla med namn som inte klingar svenskt gör så. Jävligt sorgligt egentligen men så är det, säger han och drar en säljarharang på värsta stockholmsdialekten.

Låtarna på Suedi är pepprade med slangord. Erik sticker ut med sina texter på så vis, det är slang direkt från gatan, och inte ord som blivit försvenskade.

– Så pratar vi här säger han.

Till EP:n följer med en ordlista för dem som inte förstår alla ord.

Erik Lundin har alltid varit intresserad av språk. Sedan han var barn har han läst mycket. Han byter obehindrat mellan förortssvenska och den äldre generationens svenska.

– Jag har vuxit upp i Järva och västerort. Men också hos min mormor och morfar utanför Örebro, säger han.

Han har en examen i ekonomi från USA. Nu jobbar han på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. De fyra åren i USA är ett av skälen till att han började med musik och textskrivande sent.

– Jag visste att jag hade talang redan i pojkrummet. Men det kom annat emellan, jag ville utbilda mig.

Tålamod ger resultat. Musikjournalisten Jan Gradvall anser att Erik Lundin är självklar vinnare av årets Grammis som bästa svenska textförfattare.

– Det vore större än att bli årets artist faktiskt, säger Erik Lundin.