2016-05-31 08:00


Så skapades krogimperiet Dovas

Fyra krogar, två familjer och ett namn. Det här är historien om krogimperiet Dovas och om hur skylten till sist plockades ner.

– Hade det skötts rätt hade Dovas kunnat vara lika stort som O’Learys nu.

Ahmet Özdemir har båda armbågarna på bordet och lutar sig framåt. Han ler, men ögonen är allvarliga.

Han sitter i hörnet bredvid baren på Dovas på Sankt Eriksgatan, en institution i Stockholms innerstad. Alla har väl varit där och har någon story från en blöt kväll på krogen nedanför Fridhemsplan.

Samtidigt är Ahmet och hans bror Cemo Özdemir som driver stället måna om att Dovas inte är dräggigt. Att man tar bra hand om stämningen på stället är något de återkommer till hela tiden.

– För oss är Dovas ett ställe dit du kan komma och äta en bit mat och dricka en öl utan att det ska kosta skjortan. Men bara för att vi har billiga priser behöver inte servicen vara billig, säger Cemo.

Medelåldern på gästerna är hög; pensionsålder plus tio. Cemo känner alla.

– Inga jordnötter idag. Jag är för mätt. Bara en gammeldansk tack, säger stammisen Göran som nyss slagit sig ner i en av de brunröda sofforna längs med väggarna.

Cemo är strax tillbaka med beställningen. Han morsar på en annan man som just opererat njurarna.

– Det är ett helt gäng som brukar komma in och sitta och snacka hela eftermiddagen, säger han. De bor uppe på äldreboendet här, säger han och pekar med handen upp mot backen. Vi kallar dem för Fridhemsmaffian.

På eftermiddagen är det mest äldre personer här. Folk som bor ensamma och vill träffa någon att prata med. Någon som vill lyssna på vad de har att säga, säger Cemo som alltid försöker vara på jobbet dagtid just för den anledningens skull. På kvällarna fylls Dovas av studenter som vill dricka billig öl.

Beroende lite på vem man frågar kommer namnet Dovas kommer från en grekisk man, som hette just Dovas. Han drev pizzeria i lokalen på 70-talet. Greken sålde sin krog i början av 80-talet och ett tag hette stället Sammys.

1994 tog en man som heter Farouk Cakir och hans två bröder över. Först ville de döpa krogen till Alströmers. Familjen Alströmer, släktingar till 1700-talsmannen Jonas Alströmer, en av grundarna till Kungliga vetenskapsakademin, ville inte ha sitt goda namn befläckat av ölstänk från en krog.

Stället fick heta Dovas i stället. Stammisarna kallade ändå fortfarande stället så, efter den grekiske pizzabagaren.

Sen körde man på. Ett kort tag ägde bröderna även en Dovasrestaurang på Sveavägen.

När de sålde Dovas 2010 skulle bröderna Cakir dra sig tillbaka från krogsvängen. Åtminstone uppfattades det så av Cemo och Ahmet som med ett välkänt varumärke att stå på ville nå nya höjder. Strax efter att de tagit över på Kungsholmen öppnade Ahmet ytterligare en Dovas på Hornsgatan 84 . Målet var fem Dovaskrogar innan 2015.

Men någon annan hann före. Familjen Cakir gjorde comeback på scenen. De ägde fortfarande rättigheterna till namnet och 2012 öppnade familjen ett Dovas på Hantverkargatan.

– Luften gick ur oss då, säger Cemo. Vi hade förberett för en egen expansion och en utveckling mot ett finare Dovas.

Dovas på Hantverkargatan bommade dock igen lika snabbt som den öppnat. Att grannarna inte ville ha en så kallad sunkkrog på sin fina gata gjorde inte saken bättre. Men skam den som ger sig. Två nya Dovas i familjen Cakirs regi dök snart upp ändå. Den första på Ringvägen i Skanstull. Den andra hamnade på Hornsgatan 90.

– Vi har kämpat i den här branschen i över 35 år och har planer på ännu fler krogar, säger Farouk Cakir från andra sidan bardisken på Dovas Ringvägen, en krog han driver med sin son.

Lite senare träffar vi sonen, David Cakir. Han är mitt uppe i förberedelserna för en mitt på dagen-fest. Rapparna Frej Larsson och Joy M’bata ska spela på Gröna Lund lite senare. Dovas står för den officiella förfesten.

På helgerna är Dovas Ringävgen lite av en av en nattklubb också. Inget man förknippar med bröderna Özdemirs vision om en lugn pub.

– De vill sköta krogen på sitt sätt, vi på vårt. Men vi tror att upplevelsen på vårt Dovas skiljer sig mycket från hur det känns hos dem. Bättre eller sämre får gästerna bestämma. Men om Dovas var bättre organiserat som franchise hade vi kunnat vara mycket större nu. Titta på exempelvis Lion Bar, Hirschenkeller eller Retro, de har liknande koncept och har vuxit mycket snabbare än oss. Nu måste vi tänka om helt, säger Ahmet.

Han har redan gått från ord till handling. Det senaste året har han byggt om sin krog till en klassisk ölkällare som serverar tjusigare öl tillsammans med den vanliga Grängesbergsbiran. Förra veckan plockade han dessutom ner Dovasskylten. Snart heter stället D-pub Klosterkeller stället.

Nya loggan består av en nunna som svingar en bägare. Och det är nog trots allt därför folk går till Dovas var den än ligger, eller vem som råkar äga den – för att dricka en billig bärs.