171582.jpg

Vin till mustiga grytan

I takt med att det mörknar ute och temperaturen faller ökar lusten till en riktigt mustig höstgryta med fisk och skaldjur, kyckling eller mörkt kött. Här tipsar Mitt i Stockholms vinexpert Håkan Larsson om några härliga viner till godbitarna.

VITT TILL FISKGRYTAN

Côtes-du-Rhône Blanc, 105 kr, Frankrike

Fruktigt och småblommigt med milda syror passar det här perfekt till en fiskgryta med vitt vin och buljong, gärna med en rejäl klick aioli på toppen. Varunr: 71947

VITT TILL KYCKLINGGRYTAN

2014 Fleur du Cap Chardonnay, 100 kr, Sydafrika

Rejält maffigt och fullpackat med varmvuxen frukt, gott sällskap till en kycklinggryta på buljong, vitt vin och konserverade tomater, gärna kryddad med örter och vitlök. Varunr: 2015

RÖTT TILL LAMMGRYTAN

2010 Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon, 99 kr, Spanien

Härligt utvecklat, fatkryddat och elegant till bra pris. Utmärkt gott till lammgryta med rödvin, svamp och lök och gärna lite kryddiga korvar som får puttra med. Varunr: 12697

RÖTT TILL GRYTAN PÅ VILT ELLER NÖT

2012 Domaine de Verquière Rasteau, 119 kr, Frankrike

Klassiskt rhônevin med generös frukt och puttrig kryddighet, som gjort för köttgryta med rödvin, svamp, lök och rökt sidfläsk. Varunr: 2179

Håkan Larsson